Ζωγραφική-Χ

με την Αιμιλία Τσεκούρα
Οκτώβριος 2022 - Μάιος 2023

Συνηθίζουμε να λέμε ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει κι ένας δρόμος, αλλά στην Τέχνη θα λέγαμε ότι όπου υπάρχει δρόμος, υπάρχει πάντα και θέληση.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε ασχοληθεί με το σώμα και τις διάφορες εκφάνσεις του, με υλικά κυρίως σχεδιαστικά και ζωγραφικά.

Φέτος η θεματολογία μας θα ανοίξει προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβάνοντας και το τοπίο που μας περιβάλλει.

Εσωτερικό ή εξωτερικό τοπίο; Θέλουμε να «μιλήσουμε» με τα υλικά μας και να «ακούσουμε» τι εκείνα μας προτείνουν. Η ειλικρινής συνομιλία με το υλικό οδηγεί στον προσωπικό μας δρόμο, στην ιδιαίτερή μας έκφραση. Πώς να ανακαλύψω το προσωπικό μου ζωγραφικό στυλ;

Πρωτοτυπία | Στυλ | Αυθεντικότητα | Φωνή

Εκτός από τα γνώριμα σχεδιαστικά μας και ζωγραφικά υλικά, θα ασχοληθούμε και με κολάζ και φωτογραφία. Καινούρια προβλήματα κάθε εβδομάδα μας εξοικειώνουν με μια περισσότερο εξειδικευμένη ορολογία. Όπως πάντα κριτική κατά τη διάρκεια του μαθήματος καθώς και μακροπρόσθεσμες εργασίες πάνω σε ένα θέμα θα μας βοηθήσουν να βρεθούμε πιο κοντά στη δική μας έκφραση.

Ώρες μαθημάτων

Κάθε δεύτερη Πέμπτη από 6/10/2022

Τμήμα προχωρημένων 4.30 - 7μμ

Ημερομηνίες μαθημάτων

  • Οκτώβριος: 6 & 20
  • Νοέμβριος: 3 &17
  • Δεκέμβριος: 1 & 15
  • Ιανουάριος: 12 & 26
  • Φεβρουάριος: 9 & 23
  • Μάρτιος: 9 & 23
  • Απρίλιος: 6 & 27
  • Μάιος: 11 & 25

Αιμιλία Τσεκούρα

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.

Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Οι έννοιες που την κινητοποιούν ξεκινούν από την ίδια της τη φύση και αποτυπώνονται αυτοβιογραφικά και εξπρεσιονιστικά: Η γυναίκα, η γυναίκα Θεά / Ειδώλιο, η γέννα, η γένεση, το ωοειδές, η αναγέννηση. Η φιλοσοφία της συνεχούς αλλαγής των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη, είναι πάντα η κύρια αρχή που καθορίζει το κάθε της έργο. Στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα και έννοιες εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.

Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο, από το 2013.