ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: AFRICA #1

έργα από την FKPCOLLECTION
Μάρτιος - Μάιος 2019

Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την έκθεση «ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: Αφρική 1», που περιλαμβάνει έργα και αντικείμενα από την FKPCOLLECTION.

Έργα λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καθημερινά αντικείμενα και υφάσματα από αφρικανικές χώρες συνυπάρχουν με μια σειρά ετερόκλητων αντικειμένων σε αναπάντεχους συνδυασμούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν ενδιαφέροντες διάλογοι και φωτίζονται λανθάνουσες ισορροπίες μεταξύ συνόλων που φαινομενικά δεν ανήκουν στο ίδιο σύνολο. Ο ανιμισμός των ξυλόγλυπτων, ο μαγνητισμός της φίνας χάντρας, το δέος της κόψης μεταλλικών αιχμών επικοινωνούν σχεδόν μαγικά με τις φωτοσκιάσεις καλαμιών, την τρυφερότητα υφασμάτινων παιχνιδιών και την αρχέγονη ενέργεια γραμμικών μοτίβων.

Κάθε μικρή ή μεγάλη ενότητα μοιάζει να έχει συγκεντρωθεί αχειροποίητα, σαν από μια αμοιβαία έλξη, που αντιπαρέρχεται το ευτελές ή το πολύτιμο των υλικών, το χρόνο της δημιουργίας, το μέσο και κάθε άλλο χαρακτηριστικό που κατηγοριοποιεί με αυστηρότητα. Έτσι, η έκθεση αναδεικνύεται σε μια «γιορτή για το μάτι» που υμνεί τη φόρμα, το χρώμα, το φως, τον συμβολισμό και - εν τέλει - το ωραίο.

FKPCOLLECTION

Πρόκειται για τη συλλογή έργων τέχνης της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου που ξεκίνησε πριν από 40 περίπου χρόνια.

Περιλαμβάνει έργα κατά βάση Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης, δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επεκτείνεται προς τα πίσω στο χρόνο με επιλεγμένα έργα από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η συλλογή περιέχει μια σημαντική ενότητα Αφρικάνικης Τέχνης και Tribal Art. Συμπληρώνεται με μία σειρά από collectibles: κεραμικά, αντικείμενα design, memorabilia, posters, vintage έπιπλα, υφαντά κ.α.

Η FKPCOLLECTION αποτελεί την προσωπική ματιά της εικαστικού Φ. Κυριακοπούλου. Η ίδια χρησιμοποιεί επίσης τα έργα αυτά ως πρώτη ύλη για να συνθέσει χώρους, περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις. Τα έργα παίρνουν ζωή σε χώρους προσωπικούς, επαγγελματικούς και δημόσιους.

Η συλλογή βρίσκεται στο στάδιο της τεκμηρίωσης και του προγραμματισμού των μελλοντικών δράσεων.

Επιμέλεια έκθεσης

Αντώνης Κοντρογιάννης

Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου