Ευαγγελία Ανδριτσάνου

«Αντιγόνη - Μία κόρη, μία χώρα»
Παρουσίαση βιβλίου
Σάββατο 8 Απριλίου 2023 7μμ

Το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στη LIBRARY στο FOUGARO ARTCENTER, στις 7 μμ, η παρουσίαση του βιβλίου ποίησης της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου.

Το ΦΟΥΓΑΡΟ, η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και οι εκδόσεις Άγρα, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, με τίτλο: "Αντιγόνη - Μία κόρη, μία χώρα".

Η Ευαγγελία Ανδριτσάνου στο τρίτο βιβλίο της τοποθετεί στο κέντρο το γυναικείο φύλο, στοχάζεται μέσα από τη μορφή της Αντιγόνης και εκφράζει μέσω της ποιητικής τις σκέψεις της. Η αρχαία τραγική ποίηση συνδέεται άμεσα με την σύγχρονη ποίηση, ενώ παράλληλα η αρχαία ηρωίδα έρχεται σε επαφή με την σημερινή γυναίκα απότυπωνοντας τα κοινά σημεία, πάθη, τύψεις και λοιπές σκέψεις που αντηχούν στο πέρασμα του χρόνου. Το παρελθόν και το παρόν αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια δύο γυναικών που συνυπάρχουν σε μία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Κόνδης (Κοινωνιολόγος-εκπαιδευτικός)

Αγγελική Σπυροπούλου (Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Γιάννης Τσιόδρας (Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Φουγάρου-ιστορικός)

Καλλιόπη Καλποδήμου (Φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας)

Σοφία Γαλάνη (Φιλόλογος)

Οι νέοι που θα παίξουν 3 μουσικά κομμάτια στο τέλος της εκδήλωσης είναι:

Maggie Johnston: φλάουτο

Μιχάλης Κοκκινόπουλος: κιθάρα

Από το oπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Αντιγόνη, αρχαία κόρη του μύθου, είναι ριγμένη σ’ ένα κελί επειδή θέλησε να θάψει τον αδελφό της. Μια άλλη κόρη, στο σήμερα, είναι κλεισμένη στη φυλακή της αδράνειας. Πασχίζουν, με τον δικό της τρόπο η καθεμιά, να αποτυπώσουν τη θέση τους στον χάρτη του κόσμου, έναν χάρτη ρευστό που τον χαράζει ξανά και ξανά ο αγώνας για επικράτηση. Η χώρα νοσεί, η οικογένεια το ίδιο. Η επιθυμία, η αφοσίωση, η ελευθερία χάνουν συνεχώς έδαφος απέναντι στο διχασμό, τη διαφθορά, την αποκτήνωση. Η γυναίκα που αγαπά είναι ένας ναυαγός. Μπορεί το ηρωικό παράδειγμα να λειτουργήσει γι’ αυτήν ως πυξίδα στο σήμερα;

Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Η Ευαγγελία Ανδριτσάνου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Γλωσσολογία και Θέατρο και αργότερα εκπαιδεύτηκε στη συστημική ψυχοθεραπεία. Έχει γράψει, μεταφράσει και σκηνοθετήσει έργα για το θέατρο. Μεταφράζει ποίηση και πεζογραφία από τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αρχαία ελληνικά. Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία ψυχοθεραπευτικής θεωρίας και πράξης, καθώς και το σύνολο του έργου του Ίρβιν Γιάλομ.