Αντώνης Στάβερης

Ζωγραφική
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2017

Η FOUGARO Gallery Nafplion, σε συνεργασία με την Ελισάβετ Σακαρέλη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ναύπλιο τη ζωγραφική του Αντώνη Στάβερη. Η μεγάλη έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 7μμ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Η ενότητα της έκθεσης καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δουλειάς του καλλιτέχνη από το 2010 έως και σήμερα.

Ξεκινώντας από φωτεινά τοπία του Πειραιά και του Περάματος, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα στο νυχτερινό Βερολίνο, ο καλλιτέχνης «επισκέπτεται» με νέα ματιά την αστική - και μη - Αττική, αποδίδοντάς τη με μια προσωπική νέο-εξπρεσιονιστική γλώσσα. Ηλεκτρικοί ουρανοί και φορτισμένοι ορίζοντες, φωτεινές συστάδες, οργιαστική βλάστηση και μικρές λεπτομέρειες αναλύονται κι επανεφευρίσκονται σχηματικά, αρθρώνονται αφαιρετικά, καθώς πάντα η μορφή του ανθρώπου νοηματοδοτεί τις σκηνές με την παρουσία ή την απουσία της.

Επιπλέον, μία ενότητα που ξεκίνησε μέσα στο 2017, και εμπλουτίστηκε ειδικά για την έκθεση στο ΦΟΥΓΑΡΟ, αποτελούν οι ακουαρέλες που απεικονίζουν μικρές και μεγαλύτερες φυτικές συνθέσεις. Αν και με την πρώτη ματιά τα έργα αυτά παραπέμπουν σε νεκρές φύσεις με φυτά, ο Αντώνης Στάβερης ανεβάζει την ένταση σε ένα ζωγραφικό είδος «χαμηλών τόνων», με όπλο το παιχνίδι με το φώς και τα χρώματα. Τολμηροί συνδυασμοί από διαφορετικές υφές, συγγενείς και αναπάντεχοι χρωματικοί τόνοι και εναλλαγές σε κλίμακες και μεγέθη μετατρέπουν αυτά τα έργα σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «προσωπογραφίες» φυτών.

Παράλληλα με το άνοιγμα της έκθεσης, το ΦΟΥΓΑΡΟ εγκαινιάζει - σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της Gallery - ένα πωλητήριο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκουν πρωτότυπα έργα, prints, πολλαπλά, αντικείμενα τέχνης, καταλόγους εκθέσεων, εκδόσεις, memorabilia και πολλά ακόμη από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Αντώνης Στάβερης

Ο Αντώνης Στάβερης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας (1992-1998) με δάσκαλο τον Δημήτρη Μυταρά. Το 1998 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην École Nationale Superieure des Beaux-Arts στο εργαστήριο του Vladimir Velickovic. Από το 2001 έως το 2009 συνεργάστηκε με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο». Το 2010 κέρδισε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Κατά την περίοδο 2010-2011 διέμενε και εργάζονταν στη Cité internationale des arts Paris στη Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ατομικές Εκθέσεις

  • 2017 Φουγάρο, Ναύπλιο
  • 2017 Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα
  • 2013 Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα
  • 2009 Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα
  • 2006 Έψιλον - Ρόζυ Οικονομίδου, Θεσσαλονίκη
  • 2005 Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα
  • 2002 Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα
  • 2000 Παλατάκι, Χαϊδάρι