"Οι Ελευσίνιοι" του Φίλιππου Κουτσαφτή

προβολή ταινίας
Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στις 7.30 μμ

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 7.30 μμ, το FOUGARO ARTCENTER υποδέχεται τον Φίλιππο Κουτσαφτή για την προβολή της ταινίας «Ελευσίνιοι».

Πριν από 23 χρόνια, ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής έκανε τομή στο ελληνικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας την "Αγέλαστο Πέτρα". Ένα έργο που γυριζόταν για περισσότερα από 10 χρόνια καταγράφοντας τα θραύσματα του παρελθόντος που είχαν απομείνει στην Ελευσίνα: από τα αρχαία κειμήλια - παρόντα μέσα στον αστικό ιστό, το διαχρονικό δέος των Μυστηρίων, τους Μικρασιάτες που κατά την πλειοψηφία τους έζησαν εκεί, αλλά και όσους αφανώς φόρτιζαν με την παρουσία τους τον τόπο.

Δύο δεκαετίες και πλέον μετά, ο Κουτσαφτής αποτίνει έναν ακόμα φόρο τιμής στην περιοχή με τους "Ελευσίνιους". Το νέο ντοκιμαντέρ βρίσκει το σκηνοθέτη να επιστρέφει στην πόλη για να αναμετρηθεί με το παρών της και να γνωρίσει από την αρχή την ανθρωπογεωγραφία της. Αναμενόμενα, η ταινία δεν ακολουθεί μια συμβατική αφήγηση, μοιάζει περισσότερο με ένα κολάζ διαφορετικών αισθητικών, αφού σμιλεύει το λεξιλόγιό της έχοντας ως πρώτη ύλη αρχειακό υλικό από την "Αγέλαστο Πέτρα", συνεντεύξεις με κατοίκους και πλάνα από τα δρώμενα του "Έλευσις - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης".

Φίλιππος Κουτσαφτής

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου το 1950. Αρχικά σπούδασε μηχανολόγος και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σε μεγάλο αριθμό ταινιών ως Διευθυντής Φωτογραφίας για τον κινηματογράφο και για την τηλεόραση.

Έχει εργαστεί επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε  θεατρικές, μουσικές, καθώς και παραστάσεις  χορού. Έχει κάνει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία στις ακόλουθες ταινίες ντοκιμαντέρ, με ενδιαφέρον στα ζητήματα του χώρου, του χρόνου, της μνήμης και της ιστορίας.


Φιλμογραφία

ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩN                                    25 min       1987

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ                  27 min       1990

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ                             84 min       2000

TO.RA.KE.                                            24 min       2007

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ                                   87 min       2015

ZAΚΡΟΣ                                               97 min       2023

ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ                                     98 min       2023