κεραμική

με τη Θαλασσινή Μπράτσου
για παιδιά 3+, 6+ και 13+ ετών
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 | 11 – 6 μμ @ WORKSHOPS

Με αφορμή τα έργα και τις καλλιτέχνιδες της έκθεσης NOW WOMEN διοργανώνεται στο FOUGARO ARTCENTER σειρά εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους.
Τα παιδιά παρατηρούν το έργο και εμπνέονται από αυτό. Πλάθουν, πιέζουν χαράζουν τον πηλό. Πειραματίζονται με τα χρώματα και τις υφές διαφόρων υλικών όπως ξύλα, υφάσματα και άχυρα. Μαθαίνουν βασικές τεχνικές της κεραμικής και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης.

Κάθε θεματική θα παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες,
παιδιά 3 έως 5 χρόνων, παιδιά 6 έως 12 χρόνων και εφήβους,
σε αυτοτελή εργαστήρια. 

Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά θα δημιουργούν ατομικά και ομαδικά έργα.

Σκοπός των εργαστηρίων αυτών είναι τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητές του πηλού, να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους, να αναπτύξουν την λεπτή τους κινητικότητα και την καλλιτεχνική τους έκφραση. Μέσα από τις ομαδικές δράσεις σκοπεύουμε στην καλλιέργεια της συνεργατικότητας και της συλλογικής έκφρασης των παιδιών. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κυριακή 29/10/2023
ώρα 11-12  
τμήμα για γονείς με παιδιά προσχολικής 3+ ετών

ώρα 12.30-14.30
για παιδιά 6+ ετών

ώρα 16.00-18.00
για παιδιά 13+ ετών

Επόμενες Κυριακές αυτοτελών εργαστηρίων : 

26 Νοεμβρίου & 17 Δεκεμβρίου για το 2023 

Στο εργαστήριο του Οκτωβρίου θα παρατηρήσουμε τα έργα «Plaid «της Artemis Alcalay και «Karakter» της Liesbeth Pallesen, θα εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Θα σχολιάσουμε τις διαφορετικές τεχνικές και υλικά που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνιδες. Με αφορμή τα δύο αυτά έργα θα ασχοληθούμε με την έννοια της «οικίας».
Τι είναι το σπίτι;
Πως έκτιζαν οι άνθρωποι τα σπίτια τους σε άλλες εποχές και άλλους πολιτισμούς;
Γιατί οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μινιατούρες σπιτιών στην αρχαιότητα;
Τα παιδιά θα παρασκευάσουν ένα μείγμα πηλού και άχυρου, ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές υφές και παίζοντας με τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια θα
κατασκευάσουν τα δικά τους ομοιώματα σπιτιών, μιμούμενα την τεχνική οικοδόμησης με αχυρόλασπη. Τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση του εύπλαστου, μαλακού υλικού και την ανάγκη του έργου τους για στατικότητα. Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία θα φανταστούν και θα αποδώσουν στο έργο τους χρηστικότητα που επιθυμούν.
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν τα έργα τους μετά το τέλος του μαθήματος.

Θαλασσινή Μπράτσου

Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στον τομέα της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης, με ειδίκευση στην κεραμική των βυζαντινών και νεότερων χρόνων. Παράλληλα με τις σπουδές της έχει διδαχθεί κεραμική στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις αφήγησης για ενήλικο και παιδικό κοινό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την μουσειοπαιδαγωγική και την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Από το 2013 σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδικά εργαστήρια κεραμικής σε συνεργασία με μουσεία, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς. Το 2020 ίδρυσε την ομάδα Terratakia workshops, με στόχο την διοργάνωση βιωματικών πολιτιστικών δράσεων για παιδιά.

Τα terratakia είναι μια ομάδα που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Μύθοι και παραμύθια, θέματα από την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, τον νεότερο πολιτισμό, το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή, γίνονται για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Στόχος μας τα παιδιά να εξερευνήσουν με βιωματικό τρόπο, διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από αφηγήσεις, διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια.