Φτιάχνω τα δικά μου Άβαταρ

με την Αιμιλία Τσεκούρα
εικαστικό εργαστήριο για έφηβους & ενήλικες στο πλαίσιο του πρότζεκτ now women
Παρασκευή 23 Ιουνίου 7-9 μμ

Βασισμένο στα 2 έργα που εκτίθενται, Jnana Mudra και Minoan Goddess.

Όπως περιγράφει η Αιμιλία Τσεκούρα, «θα αναλύσουμε τα έργα μελετώντας τις διαφορετικές φιγούρες-άβαταρ που εγώ η ίδια δημιούργησα εκφράζοντας την αγάπη μου σε δύο θεραπευτικές για μένα διαδικασίες: θεραπευτική γιόγκα και η μελισσο-θεραπεία. Οι φιγούρες-άβαταρ που σχεδίασα είναι από μια άποψη μια τέχνη επιστροφής στη φύση, μια και μπλέκει τις φυσικές μορφές με μύθους της γης και του ουρανού (αρχέγονο όνειρο) από μια άλλη άποψη είναι μια επιστροφή στην υπερ-φύση (υπερρεαλισμός), αυτή που συνεχώς δημιουργούμε με τις επιθυμίες μας, αυτή που επιβάλλουμε στην καθημερινή πραγματικότητα».

Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τα δικά μας άβαταρ, φιγούρες που εμπνέονται από κάποια ιδιαίτερη αγάπη ως προς τη φύση, ένα καρτούν ή ένα ζώο φανταστικό ή πραγματικό, με στόχο πάντα τη γνωριμία με τον εαυτό μας και την εξέλιξή του.

Αιμιλία Τσεκούρα

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.

Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Οι έννοιες που την κινητοποιούν ξεκινούν από την ίδια της τη φύση και αποτυπώνονται αυτοβιογραφικά και εξπρεσιονιστικά: Η γυναίκα, η γυναίκα Θεά / Ειδώλιο, η γέννα, η γένεση, το ωοειδές, η αναγέννηση. Η φιλοσοφία της συνεχούς αλλαγής των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη, είναι πάντα η κύρια αρχή που καθορίζει το κάθε της έργο. Στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα και έννοιες εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.

Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο, από το 2013.