Η Μαρία Παπαγιάννη @FOUGARO ARTCENTER

αφιέρωμα στη συγγραφέα
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 | 6 μμ

Το FOUGARO ARTCENTER σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου και σχολικές ομάδες της περιοχής στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου διοργανώνει την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 ώρα 6 μμ  ένα αφιέρωμα στη Μαρία Παπαγιάννη στο ΦΟΥΓΑΡΟ. Παρούσα θα είναι και η συγγραφέας. Αποσπάσματα βιβλίων της θα διαβάσουν η Ρίτα Ζηκίδου και η Βιργινία Ζερβογιαννάκη.

Λέγε ο ένας, λέγε ο άλλος… Και κάπως έτσι φτάσαμε να μας πει στο Πικεφί μια ιστορία η Μαρία Παπαγιάννη. Τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) θα φορέσουν τα δικά τους Παπούτσια με Φτερά, θα πάρουν τα Χρυσά Κουπιά τους και, ακολουθώντας τον Δρόμο για την Αγάπη, θα έρθουν μαζί μας στο Φουγάρο με ένα παιδί που έκανε τον Γύρο του Κόσμου με ένα Ποδήλατο την Κυριακή 14 Απριλίου. Καλούν και εσάς να έρθετε, μαζί με τους ξεχωριστούς σας Φίλους.. Τουλάχιστον Δύο. Κι αν έχετε μια Χύτρα που κελαηδά ιστορίες….να τη φέρετε και αυτή. Αυτή η Κυριακή θα Έχει απ’ όλα και θα έχει Πολλά! 

Μαρία Παπαγιάννη

Η Μαρία Παπαγιάννη είναι από τις πιο σηµαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022. Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο "Καληνύχτα, μαμά" αφιερώθηκε στις ιστορίες της. Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει βιβλία για παιδιά και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες. Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο ("Το Δέντρο το Μονάχο"), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY ("Ως διά µαγείας", "Παπούτσια µε φτερά"), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω ("Ως διά µαγείας", "Το Δέντρο το Μονάχο", "Πιάστε τους"), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens ("Είχε απ’ όλα και είχε πολλά"). Εικονογραφημένα βιβλία της για μικρά παιδιά κυκλοφόρησαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Κορέα, ενώ εκδόσεις των μυθιστορημάτων της αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Μαρία Παπαγιάννη επισκέπτεται σχολεία για να συναντήσει µαθητές από τις πρώτες τάξεις του δηµοτικού ως το γυµνάσιο. Στα µικρά παιδιά, βοηθός της πάντα η αχώριστη φίλη της η Πες Πες, η µικρή πασχαλίτσα που λέει παραµύθια και τρώει µόνο παραµύθια. Για τα παιδιά που τελειώνουν το δηµοτικό και ξεκινούν το γυµνάσιο δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Φυλακτές της ελευθερίας» με αφορμή το µυθιστόρηµά της "Παπούτσια µε φτερά", ένα βιβλίο «για την ποίηση που υπάρχει στη ζωή και τη ζωή που κάποτε γίνεται ποίηση».