ίχνη & αποτυπώσεις

με τη Δήμητρα Σιατερλή
εργαστήριο χαρακτικής για εφήβους 12+ & ενήλικες στο πλαίσιο του πρότζεκτ now women
Πέμπτη 24 Αυγούστου 6:30 -9:30 μμ

Κάθε πλάσμα αφήνει στη διαδρομή του ένα ίχνος. Οι καλλιτέχνες αφήνουν τα ίχνη της ιδέας τους πάνω σε καμβά, μέταλλο, ξύλο, χαρτί, κ.α.

Μαζί με τη Δήμητρα Σιατερλή, όσοι συμμετάσχουν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν δικά τους ίχνη, αποτυπώσεις μιας ιδέας μας που θα χαράξουν ή ίχνη αντικειμένων από το περιβάλλον τους, ή ακόμα ίχνη του σώματός τους. Η διαδικασία θα περάσει από τα παρακάτω απλά βήματα:

Bημα 1ο:
Εισαγωγή στην έννοια της Χαρακτικής. Σύντομη ιστορική αναδρομή, αναγκαιότητα της Χαρακτικής

Bημα 2ο:
Παρατήρηση διαφόρων  αντικειμένων με γνώμονα την δομή της επιφάνειάς τους και την δυνατότητα να εκτυπωθούν. Αρκετά αντικείμενα θα είναι στη διάθεση όλων, αλλά θα είναι καλοδεχούμενη κάθε πρόταση που οι συμμετέχοντες θα έχουν ετοιμάσει από πριν δηλαδή υλικά που θα έχουν φέρει από το σπίτι τους.

Bημα 3ο:
παρουσίαση υλικών κατάλληλων για χάραξη και υλικών που μπορούν να δεχτούν το αποτύπωμα.

Βημα 4ο:
Χάραξη (αφιερώνουμε μία περίπου ώρα σε ένα πολύ απλό σχέδιο)

Βήμα 5ο:
Ετοιμασία για εκτύπωση και τελική εκτύπωση

Βήμα 6ο:
Σχόλια και τοποθετήσεις πάνω στο αποτέλεσμα των εκτυπώσεων και η ένταξή τους στα πλαίσια της τέχνης.


σημαντικές πληροφορίες

  • Το εργαστήριο διαρκεί περίπου τρείς ώρες
  • Υλικά που θα βοηθήσουν και που μπορεί να φέρουν μαζί τους οι συμμετέχοντες: χαρτόνια, καρμπόν, δαντέλες, μικρά κεντήματα ή βαμβακερά πλεκτά με βελονάκι, σπάγγοι, φύλλα δέντρων ή φυτών με έντονη και σκληρή νεύρωση (π.χ. φύλλα συκιάς) ή άλλο...
  • Οι χαράξεις θα γίνουν σε φύλλο λινόλεουμ με ανάλογα εργαλεία χάραξης - γούζες χαρακτικής
  • Όσοι επιθυμούν, μπορούν να έχουν ετοιμάσει απλά, γραμμικά σχέδια, ίσως με έμπνευση από τα έργα του project now women

Δήμητρα Σιατερλή

Γεννήθηκε το 1952 στο Άργος. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Bologna της Ιταλίας, από όπου αποφοίτησε το 1975 και το 1977 ολοκλήρωσε εκεί τις σπουδές της και στη Διακόσμηση. Από το 1975 μέχρι το 1977, μετά από υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. για νέες τεχνικές στη Χαρακτική, ασχολείται με τη Χαλκογραφία, δουλεύοντας επίσης στο εργαστήριο του Pino Pandolfini. Το 1977 δημιουργούν μαζί με τον Pandolfini το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών. Το 1983 ξεκινά σειρά από εικαστικές επεμβάσεις στον χώρο: κατασκευές, γλυπτά ή περφόρμανς σε συνδυασμό με ήχο και ποίηση.

Μαζί με τον Pandolfini και άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες ιδρύουν το 1989 την ομάδα Κέντρο Χαρακτικής. Το 1991 αρχίζει μια σειρά δημιουργίας εκδόσεων τέχνης και εικονογραφήσεις βιβλίων. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και έχει τιμηθεί δύο φορές (2004 και 2008) από τη Νομαρχία Αργολίδας με το Βραβείο Πολιτισμού. Έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και διεθνείς συλλογές και σε μουσεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.