καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2023

«100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…»
Κάθε Πέμπτη στις 7 μμ

Φέτος το καλοκαίρι, οι μικροί φίλοι των βιβλιοθηκών γνωρίζουν τα βιβλία των μεγάλων, τα αναγνώσματά τους, την αξία της φιλίας και ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας μέσα από λογοτεχνικά αφηγήματα και χαρακτήρες που επιδρούν σε γενιές αναγνωστών. Κι όλα αυτά μέσα από τα έργα δύο αγαπημένων συγγραφέων: της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.

Η ΚΕ2023 με τίτλο “100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ...”, θα ξεκινήσει στις 16/6 και θα ολοκληρωθεί στις 9/9. Οι δράσεις συνδέονται με έργα των δύο συγγραφέων και οδηγούν σε δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες σε θέματα όπως η ιστορία, τα συνθήματα, τα ταξίδια, οι καλοκαιρινές μας συναντήσεις, κ. ά που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της.

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Λογοτεχνικό Έτος «Άλκης Ζέη». Για εμάς όμως, η Άλκη και η Ζωρζ είναι αχώριστες. Δύο παράλληλες ζωές, δύο παράλληλες πορείες, μια σχέση ζωής όπως εκείνη καταγράφεται σε εκατοντάδες βιβλία. Βιβλία που αποτελούν πολιτιστικό θησαυρό για τις βιβλιοθήκες της χώρας μας και θα αναδειχθούν μέσα από τη νέα ΚΕ.

Η ΚΕ2023 συμπληρώνεται με την ενότητα “Το Ραδιόφωνο της ΚΕ” με συνεντεύξεις ανθρώπων που γνώρισαν τις δύο συγγραφείς και μοιράζονται σημαντικές στιγμές που έζησαν μαζί τους. Τέλος, η ΚΕ ολοκληρώνεται με τις ηχογραφημένες αναγνώσεις που μπορούν όλοι να ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή απλά σκανάροντας ένα QR.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διευθυντής ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2023gr.

Κάθε Πέμπτη στο FOUGARO ARTCENTER !

Πέμπτη 22 Ιουνίου, 7.00μμ

100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης & της Ζωρζ..
με τον Γιάννη Τσιόδρα 

100 χρόνια ακριβώς... Κοινή ζωή, κοινές πορείες, κοινές ιστορίες… πάντα ενωμένες. Δύσκολο να τις ξεχωρίσεις και να σκεφτείς τη μία χωρίς την άλλη. Σήμερα στη βιβλιοθήκη τα παιδιά έχουν μια σημαντική αποστολή. Να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.
Ηλικίες: 5+

Πέμπτη 29 Ιουνίου, 7.00μμ

Graphic Nov-el: ιστορίες και κώδικες!
με τη Δέσποινα Φλεβάρη

Πόση δύναμη έχει η εικόνα και πώς χωράει μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε φούσκες; Τα παιδιά εμπνέονται από τις ιστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν τους διαφορετικούς "κώδικες" του graphic novel και πειραματίζονται με τη δημοφιλή αυτή τέχνη. 
Ηλικίες: 10+

Πέμπτη 6 Ιουλίου, 7.30μμ

Έχεις γράμμα!
με τη Δήμητρα Ζερβοπούλου

Πώς επικοινωνούσαν τα καλοκαίρια τους η Άλκη και η Ζωρζ; Τα παιδιά επικοινωνούν και μοιράζονται καλοκαιρινές εμπειρίες με άλλους συνομήλικους από μακρινές βιβλιοθήκες και γνωρίζουν την αλληλογραφία ως μέσο επικοινωνίας με την παραδοσιακή της μορφή.
Ηλικίες: 8+

Πέμπτη 13 Ιουλίου, 7.30μμ

Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι!
με την Σοφία Μιχαλοπούλου & την Κατερίνα Καραναγνώστη

Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά ανακαλύπτουν καλοκαιρινούς θησαυρούς, φτιάχνουν τα δικά τους καλοκαιρινά τετράδια και ετοιμάζουν τις βαλίτσες των διακοπών για τους πιο μαγικούς προορισμούς.
Ηλικίες: 8+

Πέμπτη 20 Ιουλίου, 7.30μμ

Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
με τη Κατερίνα Δήμα & την Ελπίδα Στράτου

Πόσο καλά ξέρουμε τους φίλους μας και τι σημαίνουν για μας;
Η βιβλιοθήκη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν ιστορίες για δυνατές φιλίες και να κάνουν καινούργιες φίλους.
Ηλικίες: 9+

Πέμπτη 27 Ιουλίου, 7.30μμ

Και οι τοίχοι έχουν φωνή!
με την Ιωάννα Αποστολίδου & τη Μαρία Ζώρα

Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από ένα σύνθημα; Η βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του street art, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν συνθήματα που θα προωθούν τη βιβλιοθήκη και την αγάπη για το βιβλίο.
Ηλικίες: 7+

Πέμπτη 3 Αυγούστου, 7.30μμ

Φανταστικές Ιχνηλατήσεις!
με τη Γεωργία Μήκου

Τα παιδιά συναντούν τους ήρωες της Άλκης και της Ζωρζ στη βιβλιοθήκη μας, και μαζί τους ταξιδεύουν στον κόσμο των δύο συγγραφέων, φτιάχνοντας τους δικούς μας φανταστικούς χάρτες και ιστορίες από σχοινί.
Ηλικίες: 7+

Πέμπτη 10 Αυγούστου, 7.30μμ

Παιχνίδι ως τα σύννεφα!
με την Αλεξάνδρα Τσαζή

Τι σχέδια καταστρώνει μια παρέα παιδιών ένα απόγευμα καλοκαιριού του 1940; Πώς μια ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι; Σε αυτό το εργαστήριο οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης παίζουν, δημιουργούν και πλάθουν ταξίδια με το νου ενώ κατασκευάζουν το δικό τους παιχνίδι που θα τους πάει μέχρι τα σύννεφα!
Ηλικίες: 7+

Πέμπτη 17 Αυγούστου, 7.30μμ

Πού πάνε οι γάτες το καλοκαίρι; με την Κατερίνα Δελοπούλου
Τα παιδιά εμπνέονται από τις γατοιστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, σκαρφίζονται ιστορίες με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μας φίλους, τα ζωάκια συντροφιάς και ετοιμάζονται για τη δική τους ευφάνταστη παράσταση κουκλοθέατρου.
Ηλικίες: 5+

Πέμπτη 24 Αυγούστου, 7.30μμ

Έχω Δικαίωμα!
με τη Σοφία Ασλανίδου, Μίρκα Καχριμάνη & τη Φωτεινή Βασιλείου

Ποιο δικαιωμά σου θα αγωνιζόσουν να υπερασπιστείς και μάλιστα δημόσια; Σε αυτό το εργαστήρι, παιδιά και έφηβοι εμπνέονται από τη ζωή και το έργο της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν για την αξία της κοινωνικής δράσης και συμμετέχουν σε ένα debate μέσα στη βιβλιοθήκη για να υπερασπιστούν θέσεις και αξίες
Ηλικίες: 12+

Πέμπτη 31 Αυγούστου, 7.00μμ

Αυτή είναι η δική μου ιστορία!
με τη Μαρία Ζώρα & την Ιωάννα Αποστολίδου

Άραγε, πόσο εύκολο είναι να γράψουμε μια ιστορία με ήρωες εμάς τους ίδιους για όσα έχουμε ζήσει, όπως έκαναν η Άλκη και η Ζωρζ; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και γράφουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες για τα καλοκαίρια τους, τα παιχνίδια τους, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους!
Ηλικίες: 9+

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, 7.00μμ

Βιβλιοθήκες Ενωμένες Πάντα!
με τη Ρίτα Ζηκίδου

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν τα 100 χρόνια πορείας της Άλκης και της Ζωρζ μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους παιδικά αναγνώσματα και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη ΚΕ.
Ηλικίες: 5+