Μέγιερχολντ: επινοητής του θεάτρου του 20ού αιώνα

ερευνητικό σεμινάριο
από τη θεατρολόγο Béatrice Picon-Vallin
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου | 10πμ-12μμ

Το FOUGARO ARTCENTER υποδέχεται την διακεκριμένη θεατρολόγο Béatrice Picon-Vallin, προσκεκλημένη του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα το Ναύπλιο, σε ένα ερευνητικό σεμινάριο με τίτλο "Μέγιερχολντ: επινοητής του θεάτρου του 20ού αιώνα και αποσυνάγωγος μάρτυρας της Ιστορίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ" (Meyerhold, inventeur du théâtre du XXème siècle et martyre rejeté de l’histoire aujourd’hui plus qu’hier) την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, 10πμ-12 μμ, στην Αίθουσα 3

Το ερευνητικό σεμινάριο θα δοθεί στα γαλλικά με συνόψεις στα ελληνικά.

Η παρακολούθησή του απευθύνεται στο διδακτικό προσωπικό του ΤΠΨΤ και του ΤΘΣ, όπως επίσης στους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΘΣ και στους πρώτους αποφοίτους του ΤΠΨΤ.

Μέγιερχολντ: επινοητής του θεάτρου του 20ού αιώνα και αποσυνάγωγος μάρτυρας της Ιστορίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ

Ο Βσέβολοντ Μέγιερχολντ (1894-1940) επινόησε τις περισσότερες από τις θεατρικές φόρμες του 20ού αιώνα. Με τη δολοφονία του - της οποίας προηγήθηκαν η φυλάκιση, τα βασανιστήρια, η δίκη-παρωδία και η εκτέλεσή του ως "εχθρού του λαού" - το όνομά του διαγράφηκε από την ιστορία του θεάτρου.

Οφείλεται άραγε στο ότι ήταν "ξένος πράκτορας" - όπως λέγεται σήμερα στη Ρωσία - που εξαφανίστηκαν το Μουσείο και το Κέντρο Μέγιερχολντ από τον χάρτη της Μόσχας, ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία;

Ο Μέγιερχολντ δεν θέλησε να εγκαταλείψει τη Σοβιετική Ένωση, παρά τις συμβουλές ορισμένων συμπατριωτών του που είχαν μεταναστεύσει στο Βερολίνο. Είχε το κοινό του, μεγάλο όσο κι η Ρωσία. Γι' αυτό το κοινό ήταν που έγινε κομμουνιστής και που επινόησε ένα άλλο θέατρο, εμπνεόμενος από τις μεγάλες θεατρικές παραδόσεις - όχι επιστρέφοντας σε αυτές, αλλά παίρνοντας ως σημείο εκκίνησης τις ουσιώδεις και οικουμενικές βάσεις τους. Χωρίς να τις αντιγράφει, αλλά μελετώντας τις, στο δρόμο προς ένα άλλο θέατρο, πολιτικό, ποιητικό και μουσικό, στην αιχμή του δόρατος της πρωτοπορίας.

Béatrice Picon-Vallin

Γεννήθηκε το 1946 και είναι Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στις Παραστατικές τέχνες, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Η έρευνά της εστιάζει στο Ρωσικό και Σοβιετικό θέατρο, την ιστορία της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής στην Ευρώπη, τις σχέσεις του θεάτρου με άλλες τέχνες και με τις νέες τεχνολογίες. Είναι μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες του έργου του Ρώσου σκηνοθέτη Vsevolod Meyerhold και έχει μεταφράσει στα γαλλικά το σύνολο του θεωρητικού του έργου. Είναι επιστημονική υπεύθυνη για τις συλλογές: Παραστατικές τέχνες (Εκδόσεις του CNRS), Θέατρο του 20ού αιώνα (Εκδόσεις L'Age d'Homme) και Σκηνοθεσία (Actes Sud-Papiers). Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, ιστορία θεάτρου και ιστορία της σκηνοθεσίας στο Conservatoire national του Παρισιού και στο Institut d’études théatrales του Πανεπιστημίου Paris III Sorbonne-nouvelle.