παρουσίαση βιβλίου

της Ειρήνης Γκόγκουα
Ο Τροχός του Χρόνου
Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 | 8 μμ

Η Βιβλιοθήκη Ανθός Φουγάρο και οι Εκδόσεις Παπαζήση σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Γκόγκουα "Ο Τροχός του Χρόνου".

Η Ειρήνη Γκόγκουα αγγίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και τον μεταφέρει στον προσωπικό της κόσμο. Σκέψεις, πάθη, εικόνες και συναισθήματα κυριαρχούν στην θεατρική της γραφή, κάνοντάς τους ήρωές της τον διπλανό μας άνθρωπο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Τσιόδρας, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός Φουγάρο, Ιστορικός

Πέννυ Κροντηρά, δημοσιογράφος - πολιτικός επιστήμονας

Νίκος Παπαχριστόπουλος, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, Πανεπιστήμιο Πατρών & Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν, η Αιμιλία Βάλβη ηθοποιός, η Ντίνα Καλογεροπούλου αφηγήτρια και η Αγγελική-Σοφία Ξυλινά μαθήτρια. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο μουσικός AORIS.

Ειρήνη Γκόγκουα

«Γεννήθηκα στο Λαντσχούτι της Γεωργίας, στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 (αργία λόγω της ημέρας Συντάγματος του Στάλιν, αυτό άκουγα για πολλά χρόνια). Η μητέρα μου Ελληνίδα και ο πατέρας μου Γεωργιανός. Πήγα πρώτη δημοτικού στο Ναύπλιο και ξαναπήγα πρώτη δημοτικού στην Τιφλίδα, για να μάθω γεωργιανά (γιατί τί σόι Γεωργιανή θα ήμουν αν δεν ήξερα την πατρική μου γλώσσα!;). Έκτοτε πηγαινοερχόμουν σε δύο σχολεία, Ελλάδα-Γεωργία. Έχω απολυτήριο και από τα δύο σχολεία. Για πολλά χρόνια αισθανόμουν ότι δεν άνηκα κάπου. Πως παντού ήμουν ξένη. Είχα την ανάγκη κάπου να ανήκω, από κάπου να γαντζωθώ. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι το να μην ανήκεις πουθενά, αν δεν το φοβηθείς και το αγαπήσεις, είναι ίδιο με το ανήκεις παντού. Σπούδασα Οδοντιατρική στην Τιφλίδα και στην Τασκένδη. Είμαι παντρεμένη στο Ναύπλιο, εργάζομαι ως οδοντίατρος και έχω δύο παιδιά. Ο τρόπος έκφρασής μου είναι η ζωγραφική. Από το 2006 σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιώ ατομικές εκθέσεις. Η γραφή δεν ήταν σε κανένα φανταστικό μου σχέδιο. Και μάλιστα θεωρούσα τον λόγο το αδύναμο σημείο έκφρασής μου. Μαζί με τα προσχέδια για τους πίνακες μερικές φορές είχα και προσχέδια ιδεών, παρατηρήσεων, τα οποία σημείωνα μόνο για τον εαυτό μου. Ώσπου ένα βράδυ το μεγαλύτερο μέρος αυτών των σημειώσεων έγινε ένα. Σαν μια χημική ένωση, μια χημική αντίδραση με άγνωστο καταλύτη. Έτσι προέκυψε το πρώτο μου θεατρικό.».