Σχολικά Προγράμματα

για σχολεία όλων των βαθμίδων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
έως τον Μάιο 2024

παιδικοί σταθμοί | νηπιαγωγεία | δημοτικά | γυμνάσια | λύκεια | σύλλογοι γονέων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΦΟΥΓΑΡΟ απευθύνονται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λειτουργούν καθημερινά και έχουν ως στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τη φύση, την τέχνη, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, την χειροτεχνία, αλλά και με το ίδιο το ΦΟΥΓΑΡΟ, χώρο Ζωής και Τέχνης.


ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


«Οι μουριές του Μοριά
στην...αλέα του Φουγάρου»

δέντρα, μουριές, παιχνίδια της φύσης, περιβάλλον, οικολογία, παραμύθι, δραματοποίηση

Οι «Μουριές του Μοριά» είναι ένα διασκεδαστικό & εκπαιδευτικό πρόγραμμα που γίνεται σε υπαίθριο χώρο, ανάμεσα σε έναν διάδρομο από μουριές στην αλέα του Φουγάρου. Στο πέρασμα των εποχών του έτους παρατηρούμε τα δέντρα και το περιβάλλον τους, πεσμένα φύλλα, γυμνά κλαδιά, την άνοιξη τα νέα τρυφερά φύλλα, και μέσα από παιχνίδια στην αυλή μαθαίνουμε!

Γιατί η Πελοπόννησος λεγόταν και Μοριάς; Τι είναι η σηροτροφία και πως φαντάζεστε ότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν το …μετάξι; Και πως έφτασε το μετάξι στην Ευρώπη; Τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν θεατρικά με θέματα από τα παραπάνω, καθώς άλλα μπορούν να δημιουργήσουν τέχνη με τα δώρα της φύσης τριγύρω: φύλλα, κλαδιά, χώμα…

Φεύγοντας, μη ξεχάσετε να πάρετε το δεντράκι σας! Θα χρειαστεί να το φυτέψετε στο σχολείο σας και να αναλάβετε τη φροντίδα του! 

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε υπαίθριο/ημιυπαίθριο χώρο, οπότε θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την κατάλληλη ενδυμασία των παιδιών της τάξης σας, αναλόγως την εποχή. Δεν υπάρχει κακός καιρός….υπάρχει ακατάλληλο ντύσιμο!

Διάρκεια 75΄

Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου.


με αφορμή το project now women
ή την έκθεση homeland landscapes 
της Αιμιλίας Τσεκούρα

 

«Το νύχι του δράκου»

έργα τέχνης, παιχνίδι, ιστορία-μεσαίωνας, δράκοι, ιππότες, θεατρικό παιχνίδι, παραμύθι, οικολογία, origami κατασκευή

Με αφορμή το project NOW WOMEN στο ΦΟΥΓΑΡΟ γίνεται ξενάγηση και γνωριμία με τα έργα τέχνης. Τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδια που αντλούν από τα αισθητικά και νοητικά ερεθίσματα. Ένα γλυπτό-παιχνίδι το «καρουζέλ» της εικαστικού Φλωρεντίας Οικονομίδου και ένα έργο ζωγραφικής της Clara Glauert με αναφορές στα μεσαιωνικά χειρόγραφα …μας ταξιδεύουν στους σκοτεινούς χρόνους με δράκους, μονομαχίες, αλλά και ένα παραμύθι για τον δράκο στο κέντρο της γης, τον Αζδάρ…

Επιπλέον με την προτεινόμενη κατασκευή origami, τα παιδιά εξασκούν τη λεπτή κινητικότητα και χαίρονται ένα θεατρικό αντικείμενο, το νύχι του δράκου!

Διάρκεια 75'

Προτείνεται για μαθητές νηπιαγωγείου & Δημοτικού.


Βασίλισσα - Μέλισσα!

Με αφορμή το project «NOW WOMEN» και την ατομική έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα «homeland landscapes” οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν τη θέση της γυναίκας διαχρονικά, κατανοούν τα στερεότυπα και εκφράζονται μέσα από τη δημιουργική γραφή.

Διάρκεια 75'

Προτείνεται για μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού & Γυμνασίου.


Φτιάχνω τα δικά μου Άβαταρ

Βασισμένο στα 2 έργα που εκτίθενται: Jnana Mudra και Minoan Goddess.

Όπως περιγράφει η Αιμιλία Τσεκούρα, «θα αναλύσουμε τα έργα μελετώντας τις διαφορετικές φιγούρες-άβαταρ που εγώ η ίδια δημιούργησα εκφράζοντας την αγάπη μου σε δύο θεραπευτικές για μένα διαδικασίες: θεραπευτική γιόγκα και η μελισσο-θεραπεία. Οι φιγούρες-άβαταρ που σχεδίασα είναι από μια άποψη μια τέχνη επιστροφής στη φύση, μια και μπλέκει τις φυσικές μορφές με μύθους της γης και του ουρανού (αρχέγονο όνειρο) από μια άλλη άποψη είναι μια επιστροφή στην υπερ-φύση (υπερρεαλισμός), αυτή που συνεχώς δημιουργούμε με τις επιθυμίες μας, αυτή που επιβάλλουμε στην καθημερινή πραγματικότητα».

Ήρθε η ώρα τα παιδιά να σχεδιάσουν τα δικά τους άβαταρ, φιγούρες που εμπνέονται από κάποια ιδιαίτερη αγάπη ως προς τη φύση, ένα καρτούν ή ένα ζώο φανταστικό ή πραγματικό, με στόχο πάντα τη γνωριμία με τον εαυτό τους και την εξέλιξή του.

Διάρκεια 90'

Προτείνεται για μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού & Γυμνασίου.


«Ο δικός μου Δράκος!»

Δημιουργική Γραφή, συναισθήματα, φαντασία, διαφορετικότητα

Με αφορμή την έκθεση Now Women και με όχημά μας την τέχνη και τη δημιουργική γραφή θα κάνουμε ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των Δράκων, των Δράκων των παραμυθιών, των Δράκων της φαντασίας μας, των Δράκων που ζουν μέσα μας. Και τελικά θα γράψουμε γι’ αυτούς.

Διάρκεια 90'

Προτείνεται για μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.


« Ίχνη και Αποτυπώσεις »

Με αφορμή το project ΝOW WOMEN στο ΦΟΥΓΑΡΟ οι μαθητές θα εντοπίσουν τα χαρακτικά δύο σημαντικών ελληνίδων χαρακτριών της Βάσως Κατράκη και της Δήμητρας Σιατερλή καθώς και μια αξιαγάπητη γάτα σε λινοτυπία του 1925. Ευκαιρία οι μαθητές να πειραματιστούν με μια σπουδαία τεχνική ζωγραφικής, την χαρακτική!

Θα ασχοληθούμε με το σχέδιο και τη σύνθεση του θέματος που θέλουμε να αποτυπώσουμε, αλλά και με το πως μπορούμε να το αποδώσουμε με τη συγκεκριμένη τεχνική. 

Μέσα από τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει αυτή η μορφή έκφρασης θα δημιουργήσουμε χαρακτικά με την τεχνική της μονοτυπίας με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Τα παιδιά θα αναπτύξουν τις ικανότητες τους στο σχέδιο, στη χρήση εργαλείων και θα ενισχύσουν τη συνεργατικότητα τους μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία.

Διάρκεια 75-90'

Προτείνεται και προσαρμόζεται
για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.

 


Για τις Απόκριες 2024 @FOUGARO ARTCENTER

εργαστήρι κατασκευής σαΐτας
Από τα παλιά ιπτάμενα παιχνίδια ξεχωρίσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας μια διασκεδαστική σαΐτα με δυο ζύγια που ελαφριά πετάει και αποτελεί λαχταριστό και παραδοσιακό ανοιξιάτικο παιχνίδι για τα παιδιά! Με πολύ απλά υλικά (χαρτί και κλωστή) την κατασκευάζουμε βήμα βήμα και ύστερα τρέχουμε για να προϋπαντήσουμε όλοι μαζί τον ανοιξιάτικο αέρα...όπως άλλοτε στις αλάνες, έτσι και τώρα στις αυλές του Φουγάρου!

εργαστήρι κατασκευής μάσκας
Είναι έξυπνη. Είναι κατεργάρα. Είναι σοφή. Έχει ωραία πορτοκαλί φουντωτή ουρά. Είναι η αλεπού! Είναι η κυρά Μάρω των ελληνικών παραμυθιών. Είναι η μούσα του Αισώπου. Είναι αυτή που μας συντροφεύει με τις ιστορίες της και τα κατορθώματά της. Είναι αυτή που μας δείχνει πώς να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Είναι αυτή που σήμερα κινδυνεύει από το ανθρώπινο χέρι. Αυτές τις Απόκριες θα φορέσουμε τη μάσκα της. Θα δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια.

Μέσα από το εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικης μάσκας με θέμα την αλεπού τα παιδιά θα γνωρίσουν ένα κυρίαρχο ζώο της ελληνικής λαογραφίας που σήμερα απειλείται από το ανθρώπινο χέρι. Θα δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα με την τεχνική mixed media (σχέδιο, κοπτική, συναρμολόγηση, ζωγραφική με οικολογικό σπρέι).

Διάρκεια προγράμματος 75'

Τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα προτείνονται και προσαρμόζονται για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου.