Σχολικά Προγράμματα στο Φουγάρο

για σχολεία όλων των βαθμίδων
Εργαστήρια - Βιβλιοθήκη - Παιδική Βιβλιοθήκη - Αλέα
έως τον Μάιο 2024

παιδικοί σταθμοί | νηπιαγωγεία | δημοτικά | γυμνάσια | λύκεια | σύλλογοι γονέων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΦΟΥΓΑΡΟ απευθύνονται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λειτουργούν καθημερινά και έχουν ως στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τη φύση, την τέχνη, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, την χειροτεχνία, αλλά και με το ίδιο το ΦΟΥΓΑΡΟ, χώρο Ζωής και Τέχνης.

πρόγραμμα

«Οι μουριές του Μοριά στην...αλέα του Φουγάρου»
δέντρα, μουριές, παιχνίδια της φύσης, περιβάλλον, οικολογία, παραμύθι, δραματοποίηση
Οι «Μουριές του Μοριά» είναι ένα διασκεδαστικό & εκπαιδευτικό πρόγραμμα που γίνεται σε υπαίθριο χώρο, ανάμεσα σε έναν διάδρομο από μουριές στην αλέα του Φουγάρου. Στο πέρασμα των εποχών του έτους παρατηρούμε τα δέντρα και το περιβάλλον τους, πεσμένα φύλλα, γυμνά κλαδιά, την άνοιξη τα νέα τρυφερά φύλλα, και μέσα από παιχνίδια στην αυλή μαθαίνουμε!

Γιατί η Πελοπόννησος λεγόταν και Μοριάς; Τι είναι η σηροτροφία και πως φαντάζεστε ότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν το …μετάξι; Και πως έφτασε το μετάξι στην Ευρώπη; Τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν θεατρικά με θέματα από τα παραπάνω, καθώς άλλα μπορούν να δημιουργήσουν τέχνη με τα δώρα της φύσης τριγύρω: φύλλα, κλαδιά, χώμα…

Φεύγοντας, μη ξεχάσετε να πάρετε το δεντράκι σας! Θα χρειαστεί να το φυτέψετε στο σχολείο σας και να αναλάβετε τη φροντίδα του! 

* Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε υπαίθριο/ημιυπαίθριο χώρο, οπότε θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την κατάλληλη ενδυμασία των παιδιών της τάξης σας, αναλόγως την εποχή. Δεν υπάρχει κακός καιρός… υπάρχει ακατάλληλο ντύσιμο!
Διάρκεια 75΄

Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου.

 

«Ίχνη και Αποτυπώσεις »
Με αφορμή το project ΝOW WOMEN στο ΦΟΥΓΑΡΟ οι μαθητές θα εντοπίσουν τα χαρακτικά δύο σημαντικών ελληνίδων χαρακτριών της Βάσως Κατράκη και της Δήμητρας Σιατερλή καθώς και μια αξιαγάπητη γάτα σε λινοτυπία του 1925. Ευκαιρία οι μαθητές να πειραματιστούν με μια σπουδαία τεχνική ζωγραφικής, την χαρακτική!
Θα ασχοληθούμε με το σχέδιο και τη σύνθεση του θέματος που θέλουμε να αποτυπώσουμε, αλλά και με το πως μπορούμε να το αποδώσουμε με τη συγκεκριμένη τεχνική. 
Μέσα από τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει αυτή η μορφή έκφρασης θα δημιουργήσουμε χαρακτικά με την τεχνική της μονοτυπίας με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό αποτέλεσμα.
Τα παιδιά θα αναπτύξουν τις ικανότητες τους στο σχέδιο, στη χρήση εργαλείων και θα ενισχύσουν τη συνεργατικότητα τους μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία.
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.

Μαλλιά από γρασίδι!
αφήγηση, φύση, ανακύκλωση, οικολογία,  χειροτεχνία
Με αφορμή την ιστορία  «τα πράσινα μαλλιά» της Ursula Wolfel οι μικροί μαθητές κατασκευάζουν μικρούς γρασιδοκέφαλους! 
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με χώματα και σπόρους. 
Με την ιδιαίτερη κατασκευή τους  μαθαίνουν τους χρόνους που χρειάζονται 
τα φυτά για να αναπτυχθούν!
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείων, Α' - Β' Δημοτικού.

«Όνειρα από ήχους, μυρωδιές, υφές, γεύσεις»
σύστημα ανάγνωσης Braille, Louis Braille, νέες  τεχνολογίες, ενσυναίσθηση
Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά πληροφορούνται για τους εναλλακτικούς τρόπους αντίληψης του κόσμου από τους τυφλούς και το σύστημα ανάγνωσης Braille. Με παραδείγματα από την καθημερινότητα, ένα υπέροχο παραμύθι που περιγράφει τα χρώματα αλλά και  αισθητηριακά παιχνίδια, ευαισθητοποιούνται στις ιδιαιτερότητες των ατόμων με οπτικές διαταραχές και αναπηρία.
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείων, Α' - ΣΤ' Δημοτικού.

«Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες…» 
Διονύσιος Σολωμός, Μανώλης Χάρος, ποίηση, ελληνική γλώσσα
Είναι δύο φλόγες… μία στο νου, άλλη στην καρδιά… και από τη γη πετιούνται στον ουρανό…και ζωγραφίζουν εικόνες και πάθη. Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του Εθνικού Ύμνου αλλά και τα έργα του Μανώλη Χάρου που ζωντανεύουν το έργο του Σολωμού, τον Διάλογο, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη μαγεία της ποίησης, τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας και τη δύναμη της τέχνης. Το τυπωμένο κείμενο συνδιαλέγεται με έναν ιδιαίτερο και παιγνιώδη τρόπο με τους πίνακες του Μανώλη Χάρου ενώ οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το έργο του εθνικού μας ποιητή.
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές Ε' - ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Το Καπλάνι της Βιβλιοθήκης
Άλκη Ζέη, μαγνητικός πίνακας, παιχνίδι μνήμης & φαντασίας
Στον απόηχο του λογοτεχνικού έτους της Άλκης Ζέη και με αφορμή το έργο της  "Το καπλάνι της βιτρίνας", τα παιδιά μπαίνουν σε διαδικασία να ανασυνθέσουν σε μορφή λογοτεχνικού παζλ  αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου, φτιάχνοντας τη δική τους ιστορία. Επίσης μαθαίνουν άγνωστες πτυχές ζωής της με συνοδεία φωτογραφικού υλικού. Η προσωπικότητα της  Άλκης Ζέη μας εμπνέει και μας δίνει αφορμές για να μάθουμε, να  κουβεντιάσουμε, να δημιουργήσουμε. 
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές Ε' - ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Πάσχα 2024

Φτιάχνω τη δική μου πασχαλινή λαμπάδα!
Επίδοξοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες ακολουθούν πρωτότυπους τρόπους και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους! Φτιάχνουμε τη δική μας πασχαλινή λαμπάδα από φυσικό κερί με βαμβακερό φυτίλι και τη διακοσμούμε με μια κατασκευή που που θα φτιάξουμε από φυσικά υλικά! 
Διάρκεια 75'
Προτείνεται και προσαρμόζεται για μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Ενημερώστε μας 2 εβδομάδες πριν την επίσκεψή σας και απολαύστε μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, πρωτότυπες δραστηριότητες και κυρίως, Πολιτισμό και Τέχνη.

πληροφορίες - κρατήσεις

Μαρία Κωνσταντοπούλου
6941601388
school-visits@anthosfougaro.gr
ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ