το σπίτι

με την Άρτεμη Αλκαλάη
θεωρητικό εργαστήριο & φωτογραφικό project για εφήβους 12+ & ενήλικες στο πλαίσιο του πρότζεκτ now women
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

που είναι ο οικείος τόπος μου; που είναι η οικία μου; 

«Για μερικούς το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένα κέλυφος που προστατεύει το εσωτερικό από το εξωτερικό. Για την Άρτεμη Αλκαλάη, το σπίτι είναι ένα κεντρικό μοτίβο στο έργο της, ένας ανήσυχος καμβάς πάνω στον οποίο η ταυτότητα συναντάει την ιστορία, μετά αποτολμά να προχωρήσει, ριψοκινδυνεύοντας προς το άγνωστο.»
Laura Dodson
καθηγήτρια φωτογραφίας, επιμελήτρια και φωτογράφος

Μαζί με την Άρτεμη Αλκαλάη, οι συμμετέχοντες καλούνται να οικειοποιηθούν το στοιχείο του σπιτιού, παρεμβαίνοντας με βάση δικά τους βιώματα και διαμορφώνοντάς το κατά την προσωπική τους εμπειρία. Κάθε συμμετέχων φωτογραφίζει με την κάμερα του κινητού του ένα συμβολικό σπιτάκι, μία κατασκευή, που περιπλανιέται στους χώρους και στις αυλές του Φουγάρου.

Άρτεμις Αλκαλάη

Η Αρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε studio art στη Βενετία και στη Νέα Υόρκη στο New York University, ενώ συγχρόνως διδάχτηκε φωτογραφία και υφαντική. Έχει συνεργαστεί με ομάδες σύγχρονου χορού ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος και με το ψηφιακό περιοδικό αρχιτεκτονικής www.greekarchitects, σαν παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης. Παράλληλα, σχεδιάζει χειροποίητα χαλιά για την εταιρία Aslanoglou Contract Carpets. Εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.