«Ζάκρος» του Φίλιππου Κουτσαφτή

προβολή ταινίας
σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Σάββατο 13 Απριλίου | 7μμ

 

Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 7μμ, το FOUGARO ARTCENTER και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας υποδέχονται τον Φίλιππο Κουτσαφτή για την προβολή της βραβευμένης του ταινίας «Ζάκρος». Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Μουσείο του Λούβρου και την συμμετοχή της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η «Ζάκρος» προβάλλεται για πρώτη φορά στο Ναύπλιο.

Η Ζάκρος, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, ένα κατώφλι στραμμένο στην Κύπρο, τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο, μια μικρή πολιτεία με ένα σημαντικό μινωικό ανάκτορο, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά και έκτοτε την προστάτευε για αιώνες στοργικά η σκόνη του χρόνου. Το 1961 αποκαλύφθηκε χάρη στις ανασκαφές του εμπνευσμένου αρχαιολόγου Νικόλαου Πλάτωνα. Η ταινία καλύπτει μία περιήγηση που διήρκεσε πάνω από τρεις δεκαετίες στους ιστορικούς χώρους και τα αρχαιολογικά μνημεία του πρώτου μεγάλου πολιτισμού της Ευρώπης. Εκεί συναντάμε και τη Ζάκρο του σήμερα, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους. Κρητικοί που ακολουθούν αθόρυβα και σεμνά τους ίδιους κύκλους ζωής, όπως και οι Μινωίτες πρόγονοί τους, αντικρίζοντας τον ίδιο τόπο, τα ίδια βουνά, την ίδια θάλασσα, κάτω από την ίδια αγέλη των άστρων.

Η ταινία «Ζάκρος» έχει βραβευτεί στο 11ο Φεστιβάλ Χανίων στην κατηγορία «Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους», στο 6ο Cyprus Archaeological, Ethnographic & Historical Film Festival με το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ και στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Το FOUGARO ARTCENTER υπήρξε χορηγός της ταινίας «Ζάκρος».

Την προβολή θα προλογίσει η Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Φίλιππος Κουτσαφτής

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου το 1950. Αρχικά σπούδασε μηχανολόγος και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σε μεγάλο αριθμό ταινιών ως Διευθυντής Φωτογραφίας για τον κινηματογράφο και για την τηλεόραση.

Έχει εργαστεί επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε  θεατρικές, μουσικές, καθώς και παραστάσεις  χορού. Έχει κάνει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία στις ακόλουθες ταινίες ντοκιμαντέρ, με ενδιαφέρον στα ζητήματα του χώρου, του χρόνου, της μνήμης και της ιστορίας.


Φιλμογραφία

ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩN                                    25 min       1987

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ                  27 min       1990

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ                             84 min       2000

TO.RA.KE.                                            24 min       2007

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ                                   87 min       2015

ZAΚΡΟΣ                                               97 min       2023

ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ                                     98 min       2023