ΖΩγραφική-Χ

με την εικαστικό Αιμιλία Τσεκούρα
για έφηβους & ενήλικες
κάθε δεύτερη Πέμπτη 4.30 - 7 μμ

Τμήμα προχωρημένων | Οκτώβριος 2023 - Μάιος 2024

Συνηθίζουμε να λέμε ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει κι ένας δρόμος, αλλά στην Τέχνη θα λέγαμε ότι όπου υπάρχει δρόμος, υπάρχει πάντα και θέληση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ασχοληθεί με το σώμα και τις διάφορες εκφάνσεις του, με υλικά κυρίως σχεδιαστικά και ζωγραφικά. Το μοντέλο πάντα μαζί μας.

Μελετήσαμε, (και θα μελετήσουμε) ζωγραφικά ρεύματα και καλλιτέχνες από διάφορες περιόδους της τέχνης. Η ενημέρωση μας απο τον χώρο της τεχνης καλύπτει εκθέσεις σύγχρονες, παρουσιάσεις καινούργιων ρευμάτων, πολύ συχνά γυναικείες θέσεις και πρωτοεμφανιζόμενες καλλιτέχνιδες. Η θεματολογία μας ανοίγει προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβάνοντας και το τοπίο που μας περιβάλλει.

Εσωτερικό ή εξωτερικό τοπίο; Θέλουμε να «μιλήσουμε» με τα υλικά μας και να «ακούσουμε» τι εκείνα μας προτείνουν. Η ειλικρινής συνομιλία με το υλικό οδηγεί στον προσωπικό μας δρόμο, στην ιδιαίτερή μας έκφραση. Πώς να ανακαλύψω το προσωπικό μου ζωγραφικό στυλ;

Πρωτοτυπία / Στυλ / Αυθεντικότητα / Φωνή

Καινούρια προβλήματα κάθε εβδομάδα μας εξοικειώνουν με μια περισσότερο εξειδικευμένη ορολογία. Όπως πάντα κριτική κατά τη διάρκεια του μαθήματος καθώς και μακροπρόθεσμες εργασίες πάνω σε ένα θέμα μας βοηθούν να βρεθούμε πιο κοντά στη δική μας έκφραση.

Ημερομηνίες μαθημάτων:
Οκτώβριος: 12 και 26
Νοέμβριος: 9 και 23
Δεκέμβριος: 7 και 21
Ιανουάριος: 11 και 25
Φεβρουάριος: 8 και 22
Μάρτιος: 7 και 21
Απρίλιος: 4 και 18
Μάιος: 9, 16 και 30

Αιμιλία Τσεκούρα

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.

Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Οι έννοιες που την κινητοποιούν ξεκινούν από την ίδια της τη φύση και αποτυπώνονται αυτοβιογραφικά και εξπρεσιονιστικά: Η γυναίκα, η γυναίκα Θεά / Ειδώλιο, η γέννα, η γένεση, το ωοειδές, η αναγέννηση. Η φιλοσοφία της συνεχούς αλλαγής των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη, είναι πάντα η κύρια αρχή που καθορίζει το κάθε της έργο. Στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα και έννοιες εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.

Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο, από το 2013.