CRAFT FAIR #2

Νοέμβριος 2013 – Ιανουάριος 2014

Xρηστικά αντικείμενα 54 δημιουργών από την Ελλάδα.

Οι ιστορίες χειροτεχνίας είναι διαδρομές ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να αντισταθούν πεισματικά στις τυποποιημένες λύσεις της βιομηχανικής παραγωγής, διατηρώντας μέχρι σήμερα την μαστοριά του παρελθόντος. Ιστορίες που δεν χάθηκαν στον χρόνο, διότι κάποια ικανά χέρια μετέφεραν προσεκτικά την γνώση μέχρι τις ημέρες μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που έβαλαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της παράδοσης, είναι αφιερωμένο το Fougaro Craft Fair #2. Διανύοντας φέτος τη δεύτερη της χρονιά, το Craft Fair είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στις εφαρμοσμένες τέχνες που γίνεται στην Ελλάδα.

Η παρθενική διοργάνωση πέρυσι αποτέλεσε την πρώτη δράση του Φουγάρου ως Χώρου Ζωής και Τέχνης. Η προσπάθειά να φέρουμε σε επαφή το ευρύ κοινό με τις εφαρμοσμένες τέχνες και τους σημερινούς συνεχιστές παραδοσιακών επαγγελμάτων - ξυλουργούς, κεραμίστες, υαλουργούς, υφαντές και χρυσοχόους - που έχουν τεθεί στο περιθώριο από την «εισαγόμενη» βιομηχανική παραγωγή, γνώρισε την θερμή ανταπόκριση του κοινού.

«Η επιτυχία δεν ήταν συγκυριακή» - σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Δημήτρης Ξανθούλης - «Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναζητάμε αυτό που χάθηκε, ως εικόνα, βίωμα αλλά και τμήμα του υλικού πολιτισμού που διαπνέεται από άλλες αξίες. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Φουγάρου που έδωσε νέα πνοή σε μια παλαιά βιομηχανική μονάδα του Ναυπλίου, με ζητούμενο να συσπειρώσει τους ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους της ίδιας της πόλης και όχι μόνον».

Χαρτί, Κεραμικά, Ανακύκλωση, Μέταλλο, Κόσμημα και Ξύλο

Το φετινό αφιέρωμα εστιάζει και πάλι στην αμεσότητα της χειρωνακτικής - χειροτεχνικής δημιουργίας σαν αντίποδα του βιομηχανικού μαζικού σχεδιασμού μέσα από 6 κυρίως θεματικές: το Χαρτί, τα Κεραμικά, την Ανακύκλωση, το Μέταλλο, το Κόσμημα και το Ξύλο. Η έκθεση εξερευνεί τις δυνατότητες και τη θέση των αντικειμένων σε όλο φάσμα αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αμέτρητες επισκέψεις σε εργαστήρια, ο Δημήτρης Ξανθούλης επέλεξε 54 ξεχωριστούς δημιουργούς, από διαφορετικές γενιές, τόπους και αφετηρίες, συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο εφαρμοσμένης τέχνης.

Από την 87χρονη κεραμογράφο Σοφία Αργυροπούλου ως την 26χρονη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελενα Κουγιανού· από το Μεχμέτ Ντελί, συνταξιούχο φαναρτζή από την Θράκη, ο οποίος μας εισαγάγει στο φανταστικό του ζωικό βασίλειο από γαλβανιζέ χρωματισμένη λαμαρίνα, ως τα έργα που έχουν φτιάξει οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ και από την κολεκτίβα FAT CUT που ανακυκλώνει υλικά από σκουπίδια, ενεργοποιώντας άτομα από το περιθώριο της «παραγωγής» (άστεγους, μετανάστες, απολυμένους κλπ), κατασκευάζοντας ευφάνταστα χρηστικά αντικείμενα, ως τα μεταμοντέρνα τοτέμ του Θανάση Λάλα...

Συμμετέχουν

B612, Inger Carlsson, Mehmet Deli, F.A.C. Design, FAT CUT, Paula Lakah, Potnia, Salty Bag, Studiolav, thegreekbag, trouve mon bouton, Σοφία Αργυροπούλου, Γιώργος Βαβάτσης, Σοφία Βάμιαλη, Βασιλική Βλάχου, Μίκα Βογιατζή, Αγγελική Γιαννακίδου, Γιάννης Γκίκας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, Σπύρος Δράκος, Εκδόσεις Διάττων, Παναγιώτα Ζερίτη, Γιάννα Καραγιάννη, Χάγια Κοέν, Στέφανος Κολοβούρης, Έλενα Κουγιανού, Αθανασία Κωστοπούλου, Θανάσης Λάλας, Μπάμπης Λέγγας, Αντωνία Λεκατσά, Γιάννης Μαμουτζής, Πέτρος Μαρμαρινός, Ευαγγελία Μπίζα, Σοφία Ντόκου, Νίκος Πανώριος, Δήμητρα Παπαδημητροπούλου, Κώστας Παπαδόπουλος, Κώστας Παπατριανταφύλλου, Στεφανία Παπατριανταφύλλου, Ελένη Παύλου, Αμαλία Πετσάλη, Απόστολος Πορσανίδης, Φωτεινή Ρόζη, Ανδρόνικος Σαγιάννος, Ολυμπία Σιδερίδου, Σωτηρία Σιδερίδου, Χριστίνα Σκουλούδη, Ελευθερία Σπαντιδάκη, Αιμιλία Τσεκούρα, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Σέργιος Φωτιάδης, Γιώργος Χαδούλης, Έυα Χειλαδάκη, Κατερίνα Χριστοφορίδη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Εγκαίνια: Σάββατο 16/11/2013 στις 11.00
Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 15.00 & 17.00 - 21.00
Σάββατο, Κυριακή 11.00 με 21.00
Είσοδος Ελεύθερη

Αναλυτικά

Αναλυτικά, θα φιλοξενηθεί ένα μικρό αφιέρωμα στην βιβλιοδεσία με τρεις βιβλιοδέτες και έναν εκδότη: Ο Μπάμπης Λέγκας και οι εκδόσεις του «Φοίνικα» θα μας παρουσιάσουν μία επιλογή από τα δερματόδετα βιβλία τους. Οι Ευαγγελία Μπίζα και Βασιλική Βλάχου παρουσιάζουν εφαρμογές με την τεχνική της βιβλιοδεσίας. Ο Στέφανος Κολοβούρης θα εκθέσει μια σειρά από δερματόδετα  βιβλία που κατά καιρούς έχει κάνει και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Νίκος Βοζίκης ο τελευταίος «παραδοσιακός» τυπογράφος στην Ελλάδα και οι εκδόσεις Διάττων θα δείξουν χειροποίητες συλλεκτικές αριθμημένες εκδόσεις με χαρακτικά καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας του έκδοσης με 27 ξυλογραφίες - πορτραίτα ηρώων της Ελληνικής επανάστασης του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Επίσης, η Δήμητρα Παπαδημητροπούλου, εικαστικός ειδικευμένη σε θεατρικές κατασκευές, κατασκευάζει ειδικά για το Φουγάρο φωτεινές χάρτινες ανθοδέσμες. Η Ολυμπία Σιδερίδου χάρτινα φωτιστικά σώματα εμπνευσμένα από τον θαλάσσιο κόσμο. Η Κατερίνα Χρηστοφορίδη και οι F.A.C. design, «οριγκάμι» αντικείμενα και γυναικεία αξεσουάρ από ανακυκλωμένο χαρτί.

Όσον αφορά στα Κεραμικά, τέσσερεις κεραμίστες ο Γιάννης Μαμουτζής από τους νεότερους, η Αντωνία Λεκατσά ο πρόσφατα βραβευμένος Γιώργος Βαβάτσης και η Μίκα Βογιατζή παρουσιάζουν την καινούργια τους δουλειά, προσεγγίζοντας ο καθένας από την σκοπιά του το χρηστικό αντικείμενο.

Τέσσερεις κεραμογράφοι, ο Γιώργος Χαδούλης, η Στεφανία Παπατριανταφύλλου, ο Κώστας Παπατριανταφύλλου Γιώργος Χαδούλης, συνεχιστές μιας μεγάλης Ελληνικής παράδοσης, «εικονογραφούν» κεραμικές χρηστικές φόρμες, ενώ η Σοφία Αργυροπούλου ετών 87, η ηλικιακά μεγαλύτερη συμμετοχή στο Craft Fair #2 αποτυπώνει σε κεραμικές πλάκες ιστορίες του Ελληνικού κόσμου.

Με άξονα τη θεματική της Ανακύκλωσης:

Η εικαστικός και κοινωνική λειτουργός Εύα Χειλαδάκη, με την μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ επιμελήτρια του προγράμματος «Λόγος και ύφασμα» παρουσιάζει τα έργα των κρατούμενων των γυναικείων φυλακών της Θήβας (παιδικά παιχνίδια κουκλάκια κεντήματα με χάντρες κοσμήματα κλπ). Τα έργα τους, παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αποτυπώνουν το πολυπολιτισμικό «υπόβαθρο» των τροφίμων: τσιγγάνες, Ελληνίδες, Αλβανίδες, γυναίκες από την Βόρεια Αφρική και τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής ένωσης κλπ.

Η κολεκτίβα FAT CUT ανακυκλώνει υλικά από σκουπίδια και ενεργοποιώντας άτομα από το περιθώριο της «παραγωγής» (άστεγους, μετανάστες, απολυμένους κλπ), κατασκευάζει ευφάνταστα χρηστικά αντικείμενα.

Οι Αγγέλα Γιαννακίδη, Ολυμπία Σιδερίδου, Χάγια Κοέν, και η Inger Carlsson από την ΑΦΗ επαναπροσδιορίζουν την έννοια του «οικιακού» απορρίμματος, ψάχνοντας σε ξεχασμένα μπαούλα μπόγους και συρτάρια των σπιτιών τους, ανακυκλώνοντας υπολείμματα πανιών, τμήματα από faux bijoux, τρέσες, φορέματα περασμένης μόδας και κλωστές και δημιουργούν μεταμοντέρνα παιδικά παιχνίδια, κεντήματα και γυναικεία αξεσουάρ.

Ο Στρατής Ανδρεάδης με τους Salty Bag από την άλλη πλευρά με τους συνεργάτες του ανακυκλώνoυν πανιά από ιστιοφόρα κατασκευάζοντας ταξιδιωτικούς σάκους και τσάντες που κουβαλούν στις ίνες τους μνήμες από θαλασσινά ταξίδια.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος κοσμήματα από ανακυκλωμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το αφιέρωμα στο Μέταλλο δίνει βήμα σε δύο καλλιτέχνες, το Μεχμέτ Ντελί, συνταξιούχο φαναρτζή από την Θράκη, ο οποίος μας εισαγάγει στο φανταστικό του ζωικό βασίλειο, από γαλβανιζέ χρωματισμένη λαμαρίνα, ενώ ο Θανάσης Λάλας δημιουργεί μεταμοντέρνα «τοτέμ» από χρηστικά μεταλλικά αντικείμενα.

Στην ενότητα του Κοσμήματος, ο Ανδρόνικος Σαγιάννος θα μας δείξει τις συλλογές του “the house in the house” και “yo-yo’s”, ενώ η Αμαλία Πετσάλη και η Έλενα Κουγιανού τις τελευταίες τους δημιουργίες - διερευνώντας νέες δυνατότητες στις πιο παραδοσιακές τεχνικές της χρυσοχοΐας. Η Φωτεινή Ρόζη κοσμήματα από πορσελάνη, H Αλεξάνδρα Τσουκαλά θα παρουσιάσει τα «πλισαρισμένα» υφασμάτινα κολιέ της και οι Β612 τη συλλογή “an eye for an eye”. Οι Αγγελική Γιαννακίδη, Haya Koen θα μας δείξουν σειρές κοσμημάτων, από ανακυκλωμένα «σπιτικά» υλικά. Τέλος, η Paula Lakah παρουσιάζει δαχτυλίδια από Plexiglas.

Η ενότητα ξύλο, περιλαμβάνει αντικείμενα του Σπύρου Δράκου (δημιουργεί ειδικά για το ΦΟΥΓΑΡΟ ένα κουτί ραπτικής και ευρηματικά mobile) δείχνοντας παράλληλα μία σειρά από μικροέπιπλα. Η Ελευθερία Σπαντιδάκη παρουσιάζει αντικείμενα φτιαγμένα στον ξυλότορνο.

Ο Γιάννης Καλλιγάς θα μας παρουσιάσει το “Greek designer project” με τους Απόστολο Πορσανίδη, Γιάννη Γκίκα, Σέργιο Φωτιάδη και Studio LUV με αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο ελιάς.

Επίσης, Η Ελένη Παύλου υφαντά, η Paula Lakah φωτιστικά, ο Πέτρος Μαρμαρινός από τον Πύργο της Τήνου πιατέλες και αντικείμενα από Μάρμαρο, οι “thegreekbag” τσάντες Ταγάρια με τυπωμένους χάρτες της Ελλάδας (και του Ναυπλίου), η Χάγια Κοέν εικαστικά φορέματα και η Έλφι Κούντου (Trouve mon bouton) παιδικά παιχνίδια.

Η Γιάννα Καραγιάννη τέλος θα δείξει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – μία σειρά από «φωτεινά» κουτιά.

Super funky τα φωτιστικά του Θανάση Λάλα που κλείνουν το μάτι στην αισθητική της δεκαετίας του ’70...