εορταστικό ωράριο | ανοικτά καθημερινά έως 12/1 | κλειστά 25/12 & 1/1

εργαστήρι ζωγραφικής αφιερωμένο στο ζωγράφο Θεόφιλο

με την εικαστικό Αιμιλία Τσεκούρα
"Δε χρειαζόμαστε ήρωες, είμαστε οι ίδιοι ήρωες"
Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 από τις 5 έως 7.30 μμ @3ART

για 16+ ετών & ενήλικες

Ο Θεόφιλος ζωγράφος-οραματιστής, ταπεινός naif (αυτοδίδακτος, αφελής) και primitive (πρωτόγονος, απλοϊκός) “είχε το τεράστιο θάρρος να προχωρήσει μες στη ζωή στηριγμένος αποκλειστικά και μόνο στην αγαθότητα της ψυχής του, εντελώς απαλλαγμένος από τα καθημερινά πάθη και παραδομένος με την ευπιστία μικρού παιδιού στα όνειρά του”. Οδυσσέας Ελύτης

Μέσα από την προσήλωσή του στους ήρωες προσπαθεί και τα καταφέρνει να πολεμήσει αυτόματα σαν άμυνα τις κοροϊδίες, το bullying και την κακοποίηση που δέχεται από την κοινωνία, ελεύθερος πάντα, περιορίζοντας τις πρακτικές του ανάγκες στο ελάχιστο, ένα πιάτο φαΐ, ένα ρούχο, χωρίς να ανοίγει διάλογο άφηνε τις ζωγραφιές να μιλούν για λόγου του.
Στο εργαστήρι αυτό θα διαβάσουμε τους πίνακές του, θα βρούμε τις κρυμμένες ιδέες και τα συναισθήματα στα έργα του και μαζί θα ζωγραφίσουμε ομαδικά ένα από τα έργα του με τη Βυζαντινή αίσθηση που αποπνέει με ενθουσιασμό όπως και ο ίδιος πάντα ζωγράφιζε.

Αιμιλία Τσεκούρα

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.

Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Οι έννοιες που την κινητοποιούν ξεκινούν από την ίδια της τη φύση και αποτυπώνονται αυτοβιογραφικά και εξπρεσιονιστικά: Η γυναίκα, η γυναίκα Θεά / Ειδώλιο, η γέννα, η γένεση, το ωοειδές, η αναγέννηση. Η φιλοσοφία της συνεχούς αλλαγής των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη, είναι πάντα η κύρια αρχή που καθορίζει το κάθε της έργο. Στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα και έννοιες εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.

Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο, από το 2013.