“Στον καιρό της Λιλιπούπολης. Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής”

του Γιώργου Ι. Αλλαμανή
παρουσίαση βιβλίου
την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 6 μμ @LIBRARY

Το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον
Γιώργο I. Αλλαμανή και το βιβλίο του “Στον καιρό της Λιλιπούπολης. Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής”

Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του για την εκπομπή και το χατζιδακικό Τρίτο Πρόγραμμα.

Σας περιμένουμε!

λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρώτα οι υποθέσεις εργασίας. Μετά η εξαντλητική τεκμηρίωση. Τέλος, η μνήμη των ζωντανών: οι δεκάδες συνεντεύξεις. Η προσήλωση σ' αυτή την Αγία Τριάδα προηγήθηκε της συγγραφής αυτού του βιβλίου.
Είναι αποτέλεσμα μιας δημοσιογραφικής έρευνας του Γιώργου Ι. Αλλαμανή που κράτησε πέντε χρόνια (2016-2021) και φωτίζει την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», «την καλύτερη παιδική εκπομπή που έγινε ποτέ για μεγάλους». Την επανατοποθετεί στο ιστορικό πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι (1975-1982), ακτινογραφώντας προσδοκίες και αυταπάτες της Μεταπολίτευσης.
Την ακολουθεί βήμα βήμα στους διαδρόμους και στα στούντιο του πρώτου ορόφου της ΕΡΤ, στον Μαγεμένο Αυλό, στους λαβύρινθους της εξουσίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο. Αντλεί ανέκδοτα περιστατικά, φωτογραφίες και ντοκουμέντα (ανάμεσά τους, ποιήματα της Μαριανίνας Κριεζή που δεν πρόλαβαν να γίνουν λιλιπουπολιτικά τραγούδια και 73 χαμένα επεισόδια) για το αλλοτινό ραδιοφωνικό θαύμα. Ξανασχεδιάζει το αποτύπωμά της στη συλλογική μνήμη.
Διαβάζεται με τέμπο allegro con spirito σαν χάρτινο ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε ευφυείς αναγνώστες. Ιδίως σε όσους ξέρουν τη Λιλιπούπολη γιατί αγαπάνε τα τραγούδια της. Τους αποκαλύπτει όσα δεν ξέρουν: ένα ολόκληρο σύμπαν, την τοιχογραφία μιας αναγεννησιακής χατζιδακικής εποχής.

Γιώργος Αλλαμανής

Με το brand name Γιώργος Ι. Αλλαμανής κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στη μιντιακή αγορά της Ψωροκώσταινας δύο χειροποίητα προΐόντα: ένας δημοσιογράφος με ειδικότητα στη διεθνή ειδησεογραφία (απ’ το 1984) κι ένας ραδιο-επιτηδευματίας και συγγραφέας με αυξημένο ενδιαφέρον για το τραγούδι, ελληνικό και ξένο (απ’ το 1987). Ο πρώτος έχει εργαστεί αόκνως στις εφημερίδες Καθημερινή, Βήμα και Documento, στα δελτία ειδήσεων των καναλιών Mega και Alpha και κατά καιρούς έχει παρεκτραπεί στην αρχισυνταξία τηλεοπτικών εκπομπών, το ρεπορτάζ και την αρθρογραφία. Απολαμβάνει να σκαλίζει και την πιο ταπεινή λεζάντα. Δεν έχει απασχοληθεί ούτε μία μέρα σε γραφεία Τύπου. Δεν φλέγεται να βλέπει παντού το όνομα και τη φωτογραφία του.
Ο δεύτερος έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στο Κανάλι 15, στον Μελωδία (10 συναπτά έτη), στον Εν Λευκώ και στο αυτοδιαχειριζόμενο web radio ΜεταΔεύτερο (www.metadeftero.gr). Δεν έχει πει όχι στην μουσικοκριτική και στο πολιτιστικό/πολιτικό χρονογράφημα. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα περιοδικά Ήχος & Hi Fi, Σχολιαστής, Μετρό και Δίφωνο και στο εβδομαδιαίο Ποντίκι. Έχει κάνει εκατοντάδες (ίσως λίγες χιλιάδες;) συνεντεύξεις και έχει συγγράψει τρία βιβλία έρευνας: τη βιογραφία του Νικόλα Άσιμου «Δίχως καβάντζα καμιά» (2000), το «Στον καιρό της Λιλιπούπολης» (2022) και το «Φλου» (2023). Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Αμερικανού John Taylor «Σκληρός από τρυφερότητα» για τον Ηλία Πετρόπουλο (2023).
Το σχιζοφρενικώς αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο, πιστεύουν ότι είναι ένα. Με βάση αυτή την πεποίθηση, ο Γιώργος Ι. Αλλαμανής, γεννημένος στην Αθήνα το 1964 και κάτοικος Παγκρατίου, πατέρας τριών θυγατέρων και ενός γιού, ελπίζει ότι όσο ζει θα κάνει ραδιόφωνο, ότι θα αξιωθεί να κυκλοφορήσει κάμποσα βιβλία ακόμη και ότι θα γεράσει εν ειρήνη σε υψόμετρο 608 μέτρων απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, εποπτεύοντας τα έλατα του Πάρνωνα και όχι βιομηχανικής κλίμακας αιολικά πάρκα.