
Τα δέντρα του Φουγάρου, τα δέντρα της ζωής
Το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, το FOUGARO ARTCENTER γιορτάζει την Νύχτα των Μουσείων με ένα ανοιχτό εργαστήριο για εφήβους και ενήλικες με τη εικαστικό Αιμιλία Τσεκούρα, αφιερωμένο στο περιβάλλον!
Η έμπνευση για αυτό το εργαστήριο έρχεται από τα δέντρα του Φουγάρου και θα συναντηθούμε για να τα ζωγραφίσουμε. Σας περιμένουμε για να ζήσουμε τις μυρωδιές της Άνοιξης, με ζωγραφική επί τόπου στη φύση, με καβαλέτα στους ανοιχτούς χώρους του Φουγάρου.
Ζωή, οξυγόνο, φωλιές πουλιών, αν και κινούνται πιο αργά από τους κατοίκους τους, τα δέντρα αγαπήθηκαν και λατρεύτηκαν σαν θεϊκές παρουσίες. Είναι ο σύντροφος του ανθρώπου, κομμάτι της φύσης σε κίνδυνο, ελπίδα μέσα στη ζοφερότητα της κλιματικής αλλαγής. Από μόνο του συμβολίζει την ανάσταση, την αναπαραγωγή, ο κορμός του άξονας του κόσμου (axis mundi).
Θα θυμηθούμε τα λόγια του Paul Klee πως η ζωή κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι σαν τον κορμό του δέντρου, “από τη ρίζα ο χυμός ρέει στον καλλιτέχνη, ρέει μέσα σε αυτόν, ρέει στο μάτι του. Έτσι στέκεται σαν τον κορμό ενός δέντρου. Χτυπημένος κι αναστατωμένος από τη δύναμη της ροής, πλάθει το όραμά του σε έργο. Όπως, σε πλήρη θέα του κόσμου, η ανάπτυξη, τα κλαδιά του δέντρου, έτσι κι αυτός ξεδιπλώνεται και απλώνεται στο χρόνο και στο χώρο με το έργο του. Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι το δέντρο και οι αναπτύξεις του μεγαλώνουν καθ’ εικόνα και ομοίωση της ρίζας του…. Ο καλλιτέχνης είναι απλώς ένα κανάλι".
πρόγραμμα
Σάββατο 17 Μαΐου 2025 | 4-8μμ
στους κήπους του Φουγάρου
ελεύθερη συμμετοχή
απαραίτητα με κράτηση της θέσης στο 27520 47370
Αιμιλία Τσεκούρα
Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.
Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε από το 1988 έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Οι έννοιες που την κινητοποιούν ξεκινούν από την ίδια της τη φύση και αποτυπώνονται αυτοβιογραφικά και εξπρεσιονιστικά: Η γυναίκα, η γυναίκα Θεά / Ειδώλιο, η γέννα, η γένεση, το ωοειδές, η αναγέννηση. Η φιλοσοφία της συνεχούς αλλαγής των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη, είναι πάντα η κύρια αρχή που καθορίζει το κάθε της έργο. Στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα και έννοιες εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.
Δημιουργεί στην Αθήνα και διδάσκει στα εργαστήρια εικαστικών του Φουγάρου στο Ναύπλιο, από το 2013.