τα Παραμύθια του Βροχάρη
Ελάτε να ακούσετε παραμύθια για τη βροχή και τους ανέμους. Θρύλους για τα πνεύματα των δέντρων και των λουλουδιών.
Μέσα από τις αφηγήσεις μας, θα παρουσιαστούν μπροστά σας, με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, τα στοιχεία και τα στοιχειά της φύσης.
Θα σκαρφαλώσουμε σε μαγεμένα δέντρα, θα τρέξουμε ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα και θα βρούμε τη θαλπωρή μέσα σε σπίτια που φαίνονται μικρά…
Όμως καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν! Ειδικά όταν εμφανίζεται ο Νασρεντίν Χότζας, που καβαλάει το γαϊδούρι του ανάποδα και δίνει πάντα τις καλύτερες συμβουλές.
Λίγο πριν τελειώσει ο Βροχάρης -ο μήνας με τις πολλές βροχές- ή αλλιώς ο «Νιαστής», όταν οι άνθρωποι κάνουν τελευταία νεάσματα, δηλαδή οργώματα, της γης, θα ακούσουμε παραμύθια του Φθινοπώρου, που θα αναδεύσουν το γόνιμο έδαφος της φαντασίας μας και θα τη μπολιάσουν με νέους σπόρους.
Οι ιστορίες που θα ακουστούν θα μας δώσουν οδηγίες αρχαίας σοφίας για το πώς να ζει κανείς με ευγένεια και ευγνωμοσύνη αξιοποιώντας τη γη χωρίς να καταστρέφει τη ζωτικότητά,
πώς να προσανατολιστεί στο φυσικό κόσμο όταν ο άνεμος λυσσομανάει, πώς να κινηθεί άφοβα στον κόσμο των αισθήσεων και των ενστίκτων όταν βρέχει και πώς να περιπλανηθεί με ασφάλεια στο συλλογικό ασυνείδητο, όταν το κρύο είναι αφόρητο.
Αφήγηση: Έλλη Γιαννάκη Μουσική συνοδεία: Νίκος Καρύδης, Δημήτρης Κούρτης
Διάρκεια 50 λεπτά
Ημερομηνία παραστάσεων στο Fougaro Artcenter: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 Ώρα έναρξης: 12
Ημερομηνία παραστάσεων στην ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ: 30 Νοεμβρίου 2024 Ώρα έναρξης: 10.30 & 11.30
Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών
& Κοινωνικών Δράσεων & Δωρητής εξωστρέφειας ΕΛΣ
ελεύθερη συμμετοχή
απαραίτητη η κράτηση της θέσης
πληροφορίες - κρατήσεις
27520 47370 | workshops@anthosfougaro.gr
Έλλη Γιαννάκη
Η Έλλη Γιαννάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, πλάι σε μια ήσυχη λίμνη και μεγάλωσε στην Αθήνα, πάνω από μια θορυβώδη λεωφόρο και ίσως γι’ αυτό να εκτιμά βαθιά τις αντιθέσεις και τους χρωματισμούς που κρύβονται στο παραμύθια. Παρακολουθεί μαθήματα μουσικής από μικρή ηλικία, όμως τελικά σπούδασε νηπιαγωγός. Έτσι, άλλοτε εργάζεται σε ωδεία, χορωδίες και μουσικές σκηνές, άλλοτε σε νηπιαγωγεία, άλλοτε σε φυλακές και δομές προσφύγων και άλλοτε σε καταυλισμούς Ρομά. Μεγαλώνοντας, τα βήματα της την οδήγησαν μέχρι την Αγγλία για να φοιτήσει στο International School of Storytelling. Εκεί, γνώρισε τη σοφία των παραμυθιών και την τέχνη της αφήγησης, η φαντασίας της έβγαλε φτερά και επιτέλους ωρίμασε! Από τότε, εξακολουθεί να ταξιδεύει στον κόσμο για να παρακολουθήσει σεμινάρια παραμυθιού και πάντα επιστρέφει με μια βαλίτσα γεμάτη καινούριες ιδέες, ιστορίες και τραγούδια, που τα μοιράζεται στα εργαστήρια και στις παραστάσεις αφήγησης και μουσικής που πραγματοποιεί. Φέτος με πολλή χαρά εμψυχώνει το διαγενεακό εργαστήρι αφήγησης των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ “να σου πω ένα παραμύθι” που απευθύνονται σε παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, εργάζεται στο 62ο νηπιαγωγείο Αθηνών και στην παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica.
Νίκος Καρύδης
Ο Νίκος Καρύδης γεννηθηκε στην Αθηνα και ασχολήθηκε με την με την τραγουδοποιία από μικρή ηλικία. Μελέτησε κλασσική τρομπέτα με τον τρομπετίστα της ΚΟΑ Παναγιώτη Μπαλαμό. Συμπλήρωσε τις γνωσεις του μελετώντας το βαλκανικό παραδοσiακό ρεπερτόριο για Χάλκινα. Από θεωρητικές μουσικές σπουδές φόιτησε στο Τμημα Μουσικών Σπουδών και πήρε διπλωμα Σύνθεσης από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας υπό την καθοδηγηση της Φανής Κοσώνα. Εργα του εχουν παιχτεί από το Ελληνικό Συγκρότητα Συγχρονης Μουσικής καθώς και από το Ensemble REV/OHM. Διδάχτηκε electronic music production στην SAE Athens, ενώ επίσης μελέτησε Csound με τον Νίκο Μυλωνά. Συνθετικά πλέον διερευνά την παράδοση της γαλλικής φασματικής μουσικής και τον συγκερασμό φυσικού και ηλεκτρονικού ήχου. Έχει εργαστεί ως συνθέτης και εκτελεστής σε παραγωγές στο Εθνικού Θεάτρου. Επίσης έχει γραψει μουσική και επιμεληθεί ενορχηστρώσεις για την πολυμελή μπάντα χάλκινων “Αγια Φανφάρα”.
Δημήτρης Κούρτης
Ο Δημήτρης Κούρτης είναι κοινωνιολόγος και μουσικός. Ως μέλος του Caravan Project, ενός καλλιτεχνικού εγχειρήματος που απαρτίζεται από μια διεπιστημονική ομάδα κινηματογραφιστ(ρι)ών και ανθρωπολόγων, έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα διοργανώνοντας εργαστήρια ντοκιμαντέρ, σεμινάρια αφήγησης ιστοριών, συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολυμεσικές εκθέσεις. Για τρία χρόνια εργάστηκε ως ειδικός σε θέματα κοινωνικής καινοτομίας και αστικής διαχείρισης στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα Curing the Limbo του UIA (Urban Innovative Actions), για τον σχεδιασμό στρατηγικών κοινωνικής ένταξης. Σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό Zoetrope Athens, ήταν επικεφαλής ανάπτυξης και εμψύχωσης κοινότητας για το έργο Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας, έναν μόνιμο κοινοτικό ραδιοφωνικό σταθμό για την πόλη της Ελευσίνας, ως έργο παρακαταθήκης στο πλαίσιο της ΕΛΕΥΣΙΣ Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Έχει συμμετάσχει σε πολλά κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις ιστορίες, τη μνήμη και την αρχειακή έρευνα και η δουλειά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών για την αφήγηση ιστοριών.