Θεόφιλος, ο θυροφύλαξ της ζωγραφικής

ομιλία της ιστορικού τέχνης, Βένιας Παστάκα
Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 | 5μμ

Στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης "Θεόφιλος", σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο 2024 στο FOUGARO ARTCENTER, σας προσκαλούμε σε μία ομιλία αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Θεόφιλου, την Κυριακή 3 Μαρτίου, 5μμ στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

Ο φουστανελάς ζωγράφος, που με το σελάχι του γεμισμένο πινέλα αντί για όπλα ιστόρησε τους τοίχους των καταστημάτων του Βόλου, του Πηλίου και της Μυτιλήνης με αντίτιμο ένα πιάτο φαγητό και στέγη, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Στο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί από την ιστορικό τέχνης, Βένια Παστάκα, θα περιηγηθούμε στην σχεδόν μυθική ζωή του και θα θαυμάσουμε τον πολύχρωμο ζωγραφικό του κόσμο. Θα μιλήσουμε για τις εμπνευσμένες παραστάσεις του από τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία, τη μυθολογία, αλλά και για τον τρόπο που αποδόθηκαν, με σκοπό να κατανοήσουμε το ιδιαίτερο έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Βένια Παστάκα

Η Βένια Παστάκα είναι Υποψήφια Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης (Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης στην Προπαρασκευαστική Σχολή Πανόρμου Τήνου (2016 – 2019). Υπήρξε υπεύθυνη του Χώρου Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής (2019 – 2023). Έχει συνεργαστεί με μουσεία, πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ για επιμέλειες εκθέσεων (2010 και εξής). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρθρογραφεί σε επιστημονικές εκδόσεις για θέματα που αφορούν την νεοελληνική τέχνη.