O Βασίλης Βασιλικός στο ΦΟΥΓΑΡΟ
Το Φουγάρο υποδέχεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 6 μμ τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη και το δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο στην παρουσίαση του βιβλίου "Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου".
Ο Καθηγητής θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο για τις λέξεις, την παιδεία, τον Πολιτισμό, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Θα προλογίσει ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του Φουγάρου Γιάννης Στάμος.
Ο Βασίλης Βασιλικός, ο πλέον εμβληματικός σύγχρονος Έλληνας πεζογράφος, έρχεται στο ΦΟΥΓΑΡΟ, με αφορμή την επανέκδοση μετά από 50 χρόνια του "Ζ" (Gutenberg, 2016), την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 8μμ, ανήμερα της αποφράδας 50ης επετείου του πραξικοπήματος και της εγκαθίδρυσης της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα το 1967!!
Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, το «Ζ» είναι «λογοτεχνικό ρεπορτάζ» ή «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» και αναβιώνει την πολιτική δολοφονία του αριστερού βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963. Γράφεται αμέσως μετά το γεγονός και εκδίδεται για πρώτη φορά το 1966 (εκδόσεις Θεμέλιο), αλλά το 1967 το χουντικό καθεστώς απαγορεύει την κυκλοφορία του. Παρ΄όλα αυτά, το βιβλίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού Κώστα Γαβρά και μεταφράζεται στα γαλλικά και σε 21 ακόμα γλώσσες, ενώ κυκλοφορεί σε περισσότερες από 18 χώρες.
Η εκδοτική επιτυχία του βιβλίου αλλά και η εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας στο εξωτερικό συντελούν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Το γεγονός ωστόσο ότι στο ίδιο το βιβλίο δε γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα ή τοπωνύμια, αλλά και η ταραχώδης διεθνής πολιτική σκηνή τη δεκαετία του '60 συνετέλεσαν στην ανάδειξη του "Ζ" σε σύμβολο του φιλειρηνικού κινήματος και του αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού παγκοσμίως. Το «Ζ», μαζί με το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη, είναι τα μόνα ελληνικά μυθιστορήματα στη λίστα που συνέταξε ο Guardian (2009) με τα 1.000 μυθιστορήματα που «όλοι πρέπει απαραιτήτως να διαβάσουν».
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννη Στάμο, για να ξαναθυμηθεί την ιστορία μέσα από τα γεγονότα της ταραγμένης αυτής περιόδου. Θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Βασίλης Βασιλικός
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε ως το 1957, όπου σπούδασε στο νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε ολιγόχρονη παραμονή του στην Αθήνα και το 1959 έφυγε για σπουδές τηλεσκηνοθεσίας στη σχολή της R.C.A. στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 1960 και έμεινε στην Αθήνα ως το 1967. Τότε άρχισε τη συνεργασία του με το περιοδικό «Ο Ταχυδρόμος». Παράλληλα, εργάστηκε ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη στο χώρο του ξένου και ελληνικού κινηματογράφου. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών αυτοεξορίστηκε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη, όπου ανέπτυξε αντικαθεστωτική δράση και δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο 8 ½ , όπου κυκλοφόρησε πολλά βιβλία του. Στη Ελλάδα επέστρεψε με τη μεταπολίτευση και συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Το 1981 διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, θέση από την οποία παραιτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Το 1993 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μένει έως σήμερα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1949 με τη δημοσίευση ποιημάτων στην εφημερίδα Μακεδονία. Το 1953 εξέδωσε τη νουβέλα «Η διήγηση του Ιάσονα». Γνωστός, όμως, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε το 1966 με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Ζ». Τιμήθηκε με το βραβείο Mediteranneo στο Παλέρμο της Σικελίας για το σύνολο του έργου του (1978). Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.