Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά με αφορμή την έκθεση «Γιάννης Παππάς | αναζητώντας τον Αλέξανδρο»

Την εβδομάδα από τις 8 Ιουλίου έως και 12 Ιουλίου 2024 στα Summer Day Camp του FOUGARO ARTCENTER, μυήσαμε τα παιδιά στον κόσμο του γλύπτη Γιάννη Παππά  και στη δημιουργική διαδικασία της υλοποίησης του αριστουργηματικού γλυπτικού συνόλου, που διήρκεσε 32 χρόνια. Τα παιδιά 4-9 ετών ξεναγήθηκαν στην έκθεση και παρατήρησαν τα σχέδια, τις μελέτες, τα προπλάσματα, τις φωτογραφίες και τα τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Πιο συγκεκριμένα τα εργαστήρια που υλοποιήσαμε αυτή τη θεματική εβδομάδα ήταν το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά εργαστήρια αλλά και η χειροτεχνία και η ραπτική. Υπήρξαν συνεργασίες όπως π.χ. στο εργαστήρι εικαστικών  τα παιδιά έφτιαξαν σπαθιά και στέμματα για να δραματοποιήσουν μερικές από τις πλούσιες ιστορίες και περιπέτειες και να γνωρίσουν καλύτερα λίγα περισσότερα για τον ήρωα, βασιλιά και στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο.

Στα θεατρικά παιχνίδια με τα μικρότερα παιδιά δόθηκε έμφαση στη γλυπτική με παιχνίδια όπως «γλύπτης και γλυπτό», παγωμένες εικόνες με θέμα το άλογο, ενώ δοκιμάσανε να δραματοποιήσουν θαλασσοταραχές και καραβοτσακίσματα κατά το γνωστό μύθο με τη γοργόνα-αδελφή του Μέγα Άλεξανδρου και την ερώτηση της στους ναυτικούς… «ζει ο Μέγας Αλέξανδρος;».

Παίξαμε και προσαρμοσμένες αθλοπαιδιές με το παιχνίδι «η κατάκτηση της σημαίας» με κυνηγητό, στρατηγική και ..ευγενή άμιλλα , και έπειτα συζητήσαμε για τα ταξίδια και τις κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου.

Όσον αφορά τα εργαστήρια γλυπτικής, τα παιδιά διδάχτηκαν την αρματούρα με φελιζόλ και σύρμα και έφτιαξαν τον σκελετό για άλογα και το ανθρώπινο σώμα, αλλά και γλυπτά από χαρτοπολτό.

Ένα παιχνίδι κύκλου στην κατάφυτη αυλή έγινε η αφορμή να μιλήσουμε για το Γόρδιο δεσμό και για την πρωτότυπη λύση που έδωσε ο βασιλιάς Αλέξανδρος, δίνοντας μια με το σπαθί του για να τον κόψει …εμείς βέβαια προσπαθήσαμε υπομονετικά να δώσουμε λύση στον ανθρώπινο «Γόρδιο δεσμό» που δημιουργήσαμε με τα χέρια και τα σώματα μας.

Τέλος στο εργαστήρι ραπτικής τα παιδιά εξάσκησαν τις δεξιότητες τους ράβοντας τα υφάσματα και δίνοντας μορφή με άλλα μέσα, στο δικό τους Βουκεφάλα.