now women

εκπαιδευτικά προγράμματα
για εφήβους και ενήλικες
Ιούλιος - Αύγουστος 2023

Με αφορμή την έκθεση now women το FOUGARO ARTCENTER προσκαλεί 7 εικαστικούς της FKPCOLLECTION σε ένα πρόγραμμα διάδρασης με το κοινό, μέσα από παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια.

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, επτά εικαστικοί υποδέχονται εφήβους και ενήλικες επισκέπτες της έκθεσης και μοιράζονται εργαλεία για την ανάγνωση του έργου τους. Από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα.

Αιμιλία Τσεκούρα 
φτιάχνω τα δικά μου άβαταρ
εικαστικό εργαστήριο για εφήβους 15+ & ενήλικες
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 7-9 μμ

Με αφορμή τα έργα της έκθεσης, η Αιμιλία Τσεκούρα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στη δημιουργία των δικών τους άβαταρ, με έμπνευση από τη φύση, ένα καρτούν ή ένα ζώο, με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν την εξέλιξή του.
 

Ηλιοδώρα Μαργέλλου
second life
εργαστήριο γλυπτικής προσέγγισης για εφήβους 15+ & ενήλικες
Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 7-9 μμ

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναδείξει ένα καθημερινό αντικείμενο και να του δώσει ένα καινούριο νόημα, μετατρέποντάς το σε κάτι πολύτιμο. Με προσωπική παρέμβαση, οι συμμετέχοντες δίνουν νέο συμβολισμό σε αντικείμενα από το περιβάλλον τους και εξοικειώνονται το upcycling ως μία προσέγγιση για την αειφορία.


Στέλλα Καπεζάνου
ζωγραφική σε κεραμικά
εργαστήριο για εφήβους 12+ & ενήλικες
Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 6-9 μμ

Το έργο της Στέλλας Καπεζάνου χαρακτηρίζεται από μία σαρκαστική διάθεση κριτικής στις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Πλάι στα ζωγραφικά της έργα, αναπτύσσει μία σειρά κεραμικών γλυπτών που απηχούν την ίδια αισθητική. Στο εργαστήριο αυτό, έφηβοι και ενήλικες θα κάνουν μία προσπάθεια να απεικονίσουν τους γύρω τους σε ένα έτοιμο κεραμικό, υπό το ζωγραφικό πρίσμα της Στέλλας Καπεζάνου.


Ειρήνη Καραγιαννοπούλου
atelier fanzine
εικαστικό εργαστήριο μαζί με τον Σεμπαστιάν Μαρτώ για εφήβους 12+ & ενήλικες
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Τα μέλη της ομάδας που θα συμμετάσχουν θα δημιουργήσουν από κοινού ένα καλλιτεχνικό περιοδικό fanzine, με σελίδες που θα είναι δημιουργίες κολλάζ. Θα χρησιμοποιήσουν εικόνες που θα φέρουν μαζί τους, όπως ήρωες gaming, υπερήρωες, ηθοποιούς ή μουσικούς. Αρχικά, θα παρέμβουν στις εικόνες αυτές με ζωγραφική, χαρτοκοπτική ή κείμενο και στη συνέχεια θα συνθέσουν τις σελίδες με ειδικό πρόγραμμα, βλέποντας άμεσα το περιοδικό να υλοποιείται.
 

Άρτεμις Αλκαλάη 
το σπίτι
θεωρητικό εργαστήριο και φωτογραφικό project για εφήβους 12+ & ενήλικες
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Για μερικούς το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένα κέλυφος που προστατεύει το εσωτερικό από το εξωτερικό. Για την Άρτεμη Αλκαλάη, το σπίτι είναι ένα κεντρικό μοτίβο στο έργο της, ένας ανήσυχος καμβάς πάνω στον οποίο η ταυτότητα συναντάει την ιστορία, μετά αποτολμά να προχωρήσει, ριψοκινδυνεύοντας προς το άγνωστο. Μαζί της, οι συμμετέχοντες καλούνται να οικειοποιηθούν το στοιχείο του σπιτιού, παρεμβαίνοντας με βάση δικά τους βιώματα και διαμορφώνοντάς το κατά την προσωπική τους εμπειρία.


Γιάννα Καραγιάννη 
vitrail
εικαστικό εργαστήριο για εφήβους 12+ & ενήλικες
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2023 7-9 μμ

Με έμπνευση από το φωτεινό κουτί με τίτλο «Βασίλισσα» της Γιάννας Καραγιάννη που παρουσιάζεται στη Βιβλιοθήκη Ανθός, οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν και θα ζωγραφίσουν πάνω σε μία επιφάνεια πλεξιγκλάς την δική τους σύνθεση με την τεχνική vitrail, όπου η εικόνα "ζωντανεύει" χάρη στο πέρασμα του φωτός από τα έντονα χρώματά της.


Δήμητρα Σιατερλή
ίχνη & αποτυπώσεις
εργαστήριο χαρακτικής για εφήβους 12+ & ενήλικες
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 7-9 μμ

Κάθε πλάσμα αφήνει στη διαδρομή του ένα ίχνος. Κάθε σώμα, αλλά και κάθε αντικείμενο, κάτω από το φως του ήλιου, γράφει την δική του σκιά. Κάθε σκιά είναι ένα ίχνος. Οι καλλιτέχνες αφήνουν τα ίχνη της ιδέας τους πάνω σε καμβά, μέταλλο, ξύλο, χαρτί, κ.α. Μαζί με τη Δήμητρα Σιατερλή, όσοι συμμετάσχουν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν δικά τους ίχνη, αποτυπώσεις μιας ιδέας μας που θα χαράξουν ή ίχνη αντικειμένων από το περιβάλλον τους, ή ακόμα ίχνη του σώματός τους.